Finländskt jubel efter avgörandet. Foto: Bildbyrån

Finländsk media: ”Lejonen åt lammen”

Uppdaterad
Publicerad

”Lejonen åt lammen” och ”Bylaget slog NHL-stjärnorna”.

Finländska medier är lyriska dagen efter Finlands seger mot ett favorittippat Sverige.

Ett stjärnfyllt Tre Kronor med flera NHL-spelare i laget åkte ur VM efter att Finland vänt i kvartsfinalen och avgjort i förlängning. Ett fiasko skriver många inom svensk media men i Finland är givetvis tongångarna något helt annat.

”Lejonen åt lammen”, skriver tidningen Iltalehti på sin förstasida.

Ishockey-VM

Tidningens krönikör Harri Laiho skriver också ”Lejonens klor rev sönder pappren” och syftar på att matcher sällan avgörs på pappret.

Laiho fortsätter:

”Hur vackert var det inte när arbetarkillen Juhani Tyrväinen från Lahtis höll lekstuga med Oliver Ekman Larsson som tjänar nästan 7,5 miljoner euro per säsong”.

MTV:s hockeyexpert Petteri Sihvonen är inne på samma spår.

– Ishockey är en spelboksidrott. Om spelsystemet är klart bättre – som det är i Lejonens fall – minskar det avsevärt på skillnaderna i spelarmaterialet. Lejonens ”bylag” slog enkelt Tre Kronors NHL-stjärnor, sa Sihvonen.

I Hufvudstadsbladet skriver man att Finlands seger var rättvis.

”Lejonen stod för en av alla tiders största skrällar då det anonyma laget inte bara besegrade stjärnspäckade Tre Kronor, Finland var det klart bättre laget på isen och förtjänade segern och sin plats i semifinalen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet