Foto: SVT

Florence Schelling om toppjobbet: ”Hade svårt att tro det”

Uppdaterad
Publicerad

Florence Schelling blev för två veckor sedan officiellt den första kvinnan att bli sportchef för en toppklubb på herrsidan.

När samtalet kom från SC Bern kunde hon knappt tro det.

– Jag blev jätteförvånad och överraskad, säger hon i SVT:s Hockeykväll.

Schweiziskan Florence Schelling gjorde tre säsonger i Linköping i SDHL mellan 2015 till 2018 med två SM-silver som facit. Därefter la målvakten plocken på hyllan för att satsa på en civil karriär.

Hennes första uppdrag var ett tränaruppdrag för Schweiz U18-landslag på damsidan. Under den gångna säsongen tog hon på sig jobbet som assisterande tränare för Rapperswil i damernas andraliga.

Men till kommande säsong väntar nu något annat. Florence Schelling är numera den första kvinnan att bli sportchef för en toppklubb på herrsidan. Förra två veckor sedan skrev hon på för SC Bern, som vunnit ligan tre gånger de senaste fyra åren.

– Det är ett stort ansvar. Bern analyserade den gångna säsongen och vad de kunde ha gjort bättre (slutade nia i grundserien, red anm).  För mig handlar det nu om att sätta mig in i deras strategi för att se vad vi kan förbättra, säger hon till SVT:s Hockeykväll.

”Hade svårt att tro det”

Schelling berättar om hur processen gick till när hon fick toppjobbet.

– Första kontakten togs för tre veckor sedan. Jag fick samtalet från Berns vd Marc Lüthi. De sökte en ny sportchef och jag var en av två kandidater. Jag hade svårt att tro på det, jag blev jätteförvånad och överraskad. Men vi träffades sedan för vidare samtal och en vecka efter första samtalet kom vi överens.

På grund av en skidolycka som hon var med om förra vintern kommer hon inleda med att arbeta 50 procent för att sedan stegra successivt. Hennes arbete i en av Europas strösta klubbar inleds efter påskhelgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.