William Nylander. Foto: Bildbyrån

Följetongen över – Nylander har skrivit på

Uppdaterad
Publicerad

William Nylander och Toronto kom överens precis före deadline. En kontraktsförlängning är påskriven.

Det handlar om ett sexårskontrakt värt 6,9 miljoner dollar per säsong.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka med de bästa fansen i ligan, säger Nylander till Toronto Sun.

Tvisten med klubben har varit långvarig. Den svenske forwardens rookiekontrakt gick ut i somras och sedan dess har frågan varit om Toronto och Nylander skulle kunna komma överens om ett nytt kontrakt.

Nylander uppgavs kräva en årslön på runt 72 miljoner kronor, Toronto sades å sin sida vara redo att erbjuda runt 59 miljoner kronor.

Tränat med AIK:s juniorer

För att Nylander skulle kunna spela i NHL den här säsongen krävdes en överenskommelse senast klockan 23 på lördagskvällen svensk tid. Bara några minuter innan klockan var slagen började uppgifter sippra ut om att parterna var överens. Strax efter deadline kom också bekräftelsen från Toronto Maple Leafs, som därmed behåller den 22-årige guldklimpen i laget. Nylander får 6,9 miljoner dollar (cirka 62 miljoner kronor) i årslön.

– Det har varit en galen resa. Jag önskar att det kunde blivit klart tidigare, men jag är väldigt glad över att vara tillbaka med de bästa fansen i ligan. Jag är väldigt exalterad, säger Nylander till Toronto Sun.

För att hålla igång nu under hösten under kontraktsförhandlingarna har Nylander tränat med både österrikiska Dornbirner EC och med AIK:s juniorer. Nu blir det spel på den stora scenen igen i Leafs-tröjan.

– Det har varit en läroprocess. Jag trodde aldrig att det skulle ta så här lång tid att komma överens. Allt blev bra för båda sidor så det finns ingeting att vara bitter över, säger Nylander.

61 poäng förra sösongen

Nylander, 22, spelade i alla 82 matcherna i fjol för Toronto. Han gjorde 61 poäng, 20 mål och 41 assists. Han gjorde dessutom ett mål och hade tre assist i sju slutspelsmatcher i våras.

Om Toronto och Nylander inte hade lyckats komma överens pekade mycket på att svensken skulle hamna i KHL, där Avangard Omsk äger rättigheterna till honom, den här säsongen.

William Nylander

Född: 1 maj 1996 i Calgary, Kanada.

Längd/vikt: 181 centimeter/86 kilo.

Klubbar i karriären: Södertälje, Modo, Rögle, Toronto Marlies, Toronto Maple Leafs.

Främsta meriter: VM-guld 2017, utsedd till VM-turneringens mest värdefulla spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.