Peter Forsberg berättar: ”Nobbade NHL för mamman”. Foto: TT

Foppa kunde gått redan 1992: ”Hade inget mål att spela i NHL”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Forsberg bestämde sig 1994 att det var dags för en flytt till NHL. Nu berättar han att han fick ett erbjudande redan 1992 – men då tackade han nej.

– Jag hade egentligen inget mål att spela i NHL, säger han i SVT.

Det var i SVT:s NHL-studio som Mikael Renberg och Peter Forsberg berättade hur de tänkte när en flytt från till NHL började bli aktuell.

Mikael Renberg berättade att han väntade lite, eftersom han inte var mentalt redo.

Markus Näslund, född samma år som Peter Forsberg, flyttade till säsongen 1993/94. Men Foppa, som draftades av Philadelphia Flyers 1991, blev kvar i Sverige.

– Han (Näslund) åkte ett år innan mig. Jag fick ett kontraktserbjudande från Philadelphia 1992, under VM. Redan då. Men jag tackade nej, säger ”Foppa”.

”Ville ha morsans mat”

Precis som Renberg kände sig ”Foppa” inte heller redo för en flytt.

– Jag ville hellre vara hemma. Jag vet inte om det var så mycket för att utvecklas, det var mer för att jag ville ha morsans mat, tänkte jag säga, säger han och fortsätter:

– Men jag trivdes hemma i Ö-vik. Jag hade egentligen inget mål att spela i NHL, det var mer för att ha kul, inte för att tjäna pengar.

Forsberg beslöt sig under sommaren 1994 att spela i NHL. Han var då inkluderad i ett byte till Quebec Nordiques och han debuterade för klubben i januari för 1995.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.