Washington vann när Bäckström hyllades

TJ Oshie tog Washington till seger med sitt 2–1-mål när 1.14 var kvar av ordinarie matchtid mot Pittsburgh i NHL-ishockeyn.

Nicklas Bäckström hyllades stort inför matchen för att ha passerat milstolpen 600 assist för ett par veckor sedan.

Svensken tackade med att göra sin 604:e assist.

Tidigare i matchen hade han skadats vid två tillfällen. Under första perioden tvingades Oshie lämna isen en kort stund, och i början av tredje perioden skadades han i huvudet vid en tackling av Pittsburghs Jevgenij Malkin. Men Oshie kunde komma tillbaka med några nya stygn och avgöra matchen.

Själv riktar han dock uppmärksamheten mot målvakten Braden Holtby, som räddade 41 skott på mål.

– Jag tror att vi gav upp många chanser i kväll, det var mer ”Holts” kväll än min kväll. Han räddade oss ganska mycket där ute, säger Oshie efter matchen.

Pittsburghs Sidney Crosby gjorde matchens första mål tolv minuter in i första perioden.

235 assist till Ovetjkin

Innan matchen hyllades Nicklas Bäckström för att ha nått milstolpen 600 assist, vilket skedde i matchen Vancouver Canucks förra veckan. Den svenske stjärncentern fick stående ovationer av fansen och fick hälsningar från bland annat Peter Forsberg och Mats Sundin efter att ha nått milstolpen.

Nicklas Bäckström noterades för en assist, sin 604:e, när radarpartnern Washingtons Alexander Ovetjkin kvitterade till 1–1 sju minuter in i andra perioden. Av 601 assist har Bäckström 236 (!) till Ovetjkin.

Det blev första gången som Washington vunnit två matcher i rad under säsongen. Matchen blev Pittsburghs femte raka förlust.

52 olika NHL-spelare har assisterats av Nicklas Bäckström

235 assist har gått till Alexander Ovetjkin, alltså 39 procent av Bäckströms totala framspelningar

49 assist till TJ Oshie

40 assist till Alexander Semin

9 är Bäckströms placering på topplistan över mesta framspelarna från Sverige i NHL (Lidström toppar på 878 assist)

Källa: NHL Public Relations/NHL.com