Foto: TT

Foppa om okända synfelet: ”Haft 60 procent syn hela karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Peter ”Foppa” Forsbergs karriär kantades av skador och till slut var det en fot som satte stopp för fortsatt spel. Nu berättar dock Foppa något helt annat – han har under hela sin karriär haft nedsatt syn.

– 60 procent ser jag på höger öga, säger han till SVT.

I SVT:s NHL-studio berättar Peter ”Foppa” Forsberg något som är nytt för många – han har under sin karriär inte haft full syn.

– Nej, det har jag inte haft. Jag har ett medfött synfel. Jag ser bara 60.procent på ena ögat, säger han.

Han var dock snabb med att tona ner betydelsen av synfelet.

– Jag ser ju absolut. Jag ser att Micke (Renberg) är här borta, om han har ljus eller mörk kostym. Jag tror inte att det spelar någon roll överhuvudtaget. Man känner var folk är, säger han.

Däremot fick han höra från materialare att han kanske borde tvätta visiret.

–  Visiret, det brukade jag aldrig tvätta överhuvudtaget. På träningsrinken gick det inte att se igenom det överhuvudtaget. Sen på matcherna gjorde man ju alltid rent det, säger Foppa.

”Ser ju på vänster”

Trots att Foppa är noga med att poängtera att han inte störts av synfelet kan han erkänna att det funnits vissa svårigheter.

– Det kanske var svårt att se exakt vilken höjd pucken var på. Jag kanske hade styrt in någon balja till, men då hade jag kanske behövt stå framför mål och blivit skadad, säger han.

– Jag kan inte säga att jag skulle vara bättre. Jag sa alltid att jag skulle fixa ögonen när karriären gick sämre på slutet. Men det blev aldrig så.

Foppa säger också att han inte tycker att det spelade så stor roll med små detaljer.

– Jag ser ju på vänster öga. Det var inget jag tänkte på överhuvudtaget, om jag såg eller inte. 60 procent eller 100 procent spelar ingen roll om man är ute på isen. Det kanske var superbra, då slapp jag stå framför mål, jag var så dålig på det ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.