Olof Östblom Foto: Bildbyrån

Förbundets svar på kritiken: ”Har full respekt för frustrationen”

Uppdaterad
Publicerad
Landslagsspelaren Erika Grahm riktade kritik till det svenska ishockeyförbundet efter att Sverige åkt ur A-VM, och sa bland annat att ”de inte visade ett skit”. Och från ishockeyförbundets sida så förstår man frustrationen som Grahm har.
– Jag har full respekt för den frustration som Erika kan känna, samtidigt har vi ett väldigt brett ansvar, säger Olof Östblom, tävlingschef i Svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

En av de stora punkterna för Erika Grahm i sin kritik var att de som åkte ur SDHL-slutspelet i ett tidigt skede fick vänta sex veckor innan de kunde åka till förläger till VM. Och enligt Olof Östblom så berodde det stora uppehållet på ett nytt upplägg i SDHL den gångna säsongen. Dessutom om man jämför med herrarna så är det stora skillnader på vilka möjligheter som finns för förbundet.

– Vi hade en diskussion hur vi skulle prioritera inför VM och vi satsade på att utöka ledarstaben ganska rejält för att ge tjejerna bättre förutsättningar. Och sedan kan man jämföra dam och herr. Och då är det så att all vår landslagsverksamhet styrs i stort sett av avtal. Där har ju vi ett avtal med många av de mindre nationerna när det kommer till till exempel Nordic cup som vi spelar, och de har bett oss att spela innan VM för att ge dem möjligheter.

Men Östblom säger att förbundet tittar på att förbättra upplägget till nästa säsong tillsammans med landslaget för att ge bättre förutsättningar till damerna.

Fel satsning tidigare

Ett problem som han ser är att den satsning som skett tidigare har varit mot en för liten grupp damspelare för att skapa ett bra landslag. Men när de spelarna sedan slutat så har det varit för stora hål att fylla.

– Det har ibland gett kortsiktigt bra resultat. Men när vi pratar idag, så som jag uppfattar det, så måste vi bygga långsiktigt. Och för att få det långsiktigt så måste vi bygga på den svenska modellen, där utveckling sker i klubbarna och att man har sin utvecklingsmiljö där, och sedan tar man ut de bästa spelarna till landslagen.

– Där har vi haft en brist, tycker jag, bakåt i tiden. Att det varit väldigt stor fokus på en lite för liten grupp med spelare. Och när de sedan har slutat så har vi inte haft återväxten. Vi har inte fokuserat tillräckligt på de som kommer underifrån och på återväxten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer