Förbundskapten Ulf Lundberg är på scoutingresa i USA. Foto: SVT/TT

Förbundskaptenen om nya proffsligan: ”Ställer höga krav på spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Träffa 13 svenska spelare, se fem matcher och ett antal träningar är lite av det som förbundskapten Ulf Lundberg hinner med under sin scoutingresa i USA.

– Jag tycker att ligan ser intressant ut och har startat bra. Det är bra för spelarna att det finns en proffsliga som verkligen håller på att etablera sig, säger Lundberg om PWHL:s intåg.

Det är från en flygplats i Boston som SVT Sport får samtala med Damkronornas förbundskapten, Ulf Lundberg, innan han ska vidare på resan.

– Jag är på scoutingresa i USA. Jag är här på amerikansk mark i tio dagar och åker runt som en skottspole mellan olika ställen. Jag hinner träffa 13 svenska spelare här borta, se fem matcher och ett antal träningar. Det är en nyttig resa på många sätt och berikande för mig, berättar han.

Det låter intensivt?

– Det är det, minst sagt. Folk blir helt yra när man berättar om programmet. Men det går bra och jag får bra hjälp med planeringen, så det är vältajmat och fungerar bra med flyg, hyrbilar och hotell.

Sverige har i dagsläget två spelare i nystartade proffsligan, PWHL (Professional Women's Hockey League) som i dag består av sex klubbar.

”Ställer höga krav på spelarna”

Det är målvakten Emma Söderberg i Boston och backen Johanna Fällman i New York. Lagen mötte varandra i helgen, New York vann med 4-1 och Ulf Lundberg var på plats.

– Jag tycker att den ligan ser intressant ut och har startat bra. Det är bra för spelarna att det finns en proffsliga som verkligen håller på att etablera sig som man utöver landslaget också kan sträva emot, säger Lundberg.

Är det något som du slås av när du ser PWHL jämfört med SDHL?

– Vi har kommit ganska långt när det kommer till närkampsspelet. Det är ett naturligt närkampsspel och man får tävla om pucken. Det ställer höga krav på att kunna hantera pucken med lite tid på liten yta.

VM i USA i april

I april väntar hockey-VM för Damkronorna. Ett mästerskap som utspelar sig i Utica, USA. Något som Lundberg redan nu ser mycket fram emot.

– Jag gillar att det är på liten rink, att det är här borta och att vi har goda minnen från Brenton i Kanada ifjol där vi tog Kanada till förlängning. Vi spänner verkligen bågen, avslutar Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.