Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko. Foto: TT

Ryska förbundskravet: Sprid krigspropaganda

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ishockeyligan, KHL, blir mer och mer indragen i kriget i Ukraina.

Nu kräver det ryska ishockeyförbundet att klubbarna ska sprida krigspropaganda i samband med sina matcher.

”Observera att denna kampanj är obligatorisk och måste rapporteras”, skriver förbundet i brevet.

Fler och fler röster har höjts mot kriget och från ryskt håll gör de vad de kan för att tysta dem. Det har dragits upp skarpa regler för vad som får rapporteras i hemlandet och ryska medier är strängt förbjudna att kalla det ryska kriget för ett krig.

Det senaste draget? Att tvinga klubbarna i KHL att sprida krigspropaganda.

Kriget i Ukraina

Enligt den ryska sajten sports.ru har det ryska hockeyförbundet i dagarna skickat ut ett brev till alla klubbar där man ber dem att hjälpa till att sprida information till fansen.

”Varje minut publiceras mycket information i alla informationskanaler och tyvärr är detta väldigt ofta osannolika och falska nyheter. Vi kommer att skicka samordnade affischer till er. De kan skrivas ut och distribueras i form av flygblad, flyers och flaggor. Observera att denna kampanj är obligatorisk och måste rapporteras. Dagen efter matchen ska en rapport innehållande foton, videoklipp och en kort beskrivning av eventet skickas in till förbundet innan klockan 10.00”, skriver förbundet i brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet