Lucas Wallmark under OS 2022 Foto: Bildbyrån

Förlust för Tre Kronor mot Norge

Det blev ingen klang- och jubelföreställning när Tre Kronor inledde VM-uppladdningen.

Sverige förlorade mot Norge med 2–3 efter förlängning.

Sverige är i Stavanger för att spela en dubbellandskamp mot Norge som start på uppladdningen inför VM i Finland om en månad.

Målen lyste med sin frånvaro ända till den 13:e minuten i andra perioden, då Sverige spelade powerplay.

Två norska mål i tredje

Sebastian Hartmann fick fram pucken till en helt fri Lucas Wallmark vid bortre stolpen som inte hade några problem att få pucken bakom Örebromålvakten Jonas Arntzen.

Norge kvitterade efter 6.05 i den tredje perioden, också det ett mål i numerärt överläge som gjordes av Viktor Granholm.

Svenskt mål med målvakten utplockad

Drygt fem minuter senare utökade Norge till 2–1 då Thomas Valkvæ Olsen, fri framför Oscar Dansk, satte pucken i nät.

Den svenska kvitteringen kom med 2,5 minuter kvar av matchen, då Tre Kronor precis tagit ut målvakten. Calle Själin passade fram till Joakim Nordströms mål.

Gammalt och ungt

1.17 in i förlängningen satte Christian Rogne Bull 3–2 för Norge på ett volleyskott.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har i sin trupp till Norge-matcherna tagit ut en blandning av gamla och unga spelare – alla från lag som är utslagna i SHL-slutspelet och KHL.

Noterbart är att Per Svensson, 33, gjorde landslagsdebut.

Sverige och Norge möts igen på torsdagen för att sedan mötas en tredje gång i VM-gruppspelet i Finland om en månad.

Fakta: Tre Kronors väg till VM

14 april: Returmöte mot Norge (Stavanger).

20-21 april: Dubbellandskamp mot Danmark (Halmstad).

28 april-1 maj: Czech hockey games (i Ostrava) med matcher mot Österrike (28/4), Tjeckien (30/4) och Finland (1/5).

5-8 maj: Beijer hockey games (i Stockholm) med matcher mot Tjeckien (5/5), Schweiz (7/5) och Finland (8/5).

13-29 maj: VM (Tammerfors, Helsingfors). Sverige öppnar mot Österrike den 14 maj.