Foto: TT Nyhetsbyrån

Förre SHL-målvakten Julius Hudacek till KHL-laget Barys Nur-Sultan: ”Kommer inte påverka vad som händer i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Målvakten Julius Hudacek är tillbaka i KHL.

Trots kriget i Ukraina valde han att återvända till den ryskstyrda ligan – ett halvår efter att han var med och samlade in pengar till ukrainska flyktingar.

Men den tidigare Örebro-målvakten medger att kriget fanns i tankarna innan han skrev på.

– Det var ett moraliskt dilemma, säger han.

Tidigare i veckan blev det klart att den tidigare Örebro- och Frölunda-målvakten Julius Hudacek återvänder till den ryskstyrda ishockeyligan KHL. Slovaken, som avslutade förra säsongen i tjeckiska Sparta Prag, har skrivit på för kazakiska Barys Nur-Sultan.

– De ringde mig och jag är glad att jag kan gå till en så stor klubb som Barys, säger han till slovakiska RTVS, som citeras av den tjeckiska sajten sport.cz.

Mötte ukrainska pojkar

Något som gör övergången lite extra anmärkningsvärd är att Hudacek så sent som i mars spelade en match i den tjeckiska ligan där biljettintäkterna gick till ukrainska familjer som flytt kriget. På isen tillsammans med Hudacek fanns då bland annat tre ukrainska pojkar som flytt kriget.

Men nu ska han alltså spela ishockey i landet som krigar mot Ukraina, något han erkänner att han funderat kring.

– Det var ett moraliskt dilemma. Men om jag som målvakt, eller någon annan ishockeyspelare, spelar i KHL tror jag inte påverkar kriget i Ukraina. Det gör inte att den ryska aggressionen fortsätter eller inte, säger han.

MER KHL: Svenska ishockeyförbundet stoppar spelare (30 augusti):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Reideborn spelar i KHL-klubben CSKA Moskva. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.