Renberg: ”Ungdomsidrotten har ett obehagligt klimat”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey har blivit en överklassport. Ungdomsishockeyn har ett obehagligt klimat. Barn slås ut i tidiga elitsatsningar och man håller varandra om ryggen. SVT:s expert Mikael Renberg var skoningslös i sin kritik av ungdomsidrotten i Hockeykväll Special som sändes på onsdagskvällen.

Ungdomsidrotten diskuterades under en frågestund i Hockeykväll Special. SVT:s expert Mikael Renberg var skarp i sin kritik om var idrotten är på väg. Renberg menar att klimatet inom ungdomsidrotten är för tufft.

– Man ska vara bra tidigt, slås ut tidigt och börja träna hårt tidigt. Man slår ut barn i en ålder där man inte är helt säker på vem som i slutändan kommer bli bra, man chansar tidigt. Man håller varandra lite bakom ryggen, det är polare som är tränare och man ställer upp för varandras barn och man tar ut spelare på de premisserna också. Delar av ungdomsidrotten har ett ganska obehagligt klimat, sa han i SVT:s Hockeykväll Special.

SHL

Överklassport

Tidiga elitsatsningar är ett av problemen inom ungdomsidrotten, enligt Renberg.

– Eliten skiter i bredden och det kommer att straffa sig förr eller senare. Junioridrotten blir större och större och då blir följden att det blir viktigt att vara bra när man är 18-20 år. Då börjar man inte satsa när man är 15 utan när man är elva, för att vara bra i junior-VM exempelvis.

Renberg svarade även på frågan om hur man ska få fler invandrare att börja med ishockey.

– Jag tror att framtiden är att klubbarna börjar tillhandahålla utrustning. Idag har ju ishockey blivit en överklassport. Det är inte många ensamstående föräldrar som har råd att låta sina barn spela ishockey, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet