Fredrik Claesson firar ett mål under en match 2018. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Fredrik Claesson förlänger med CSKA Moskva i KHL

Uppdaterad
Publicerad

Svenske hockeyspelaren Fredrik Claesson stannar i CSKA Moskva.

Den 30-årige försvararen har skrivit på för två nya säsonger med det ryska armélaget som öppet stöttar president Vladimir Putin.

Tre Kronor har sedan tidigare meddelat att spelare som väljer KHL stoppas från spel i landslaget.

Claesson, med ett förflutet i Djurgården i SHL samt 170 NHL-matcher på meritlistan, kom till CSKA Moskva inför den här säsongen.

Där har det blivit tre mål och totalt tolv poäng på 41 matcher. Och nu verkar det bli fler poäng framöver.

Klubben meddelar i sin Telegram-kanal att Claesson förlängt kontraktet med två nya år.

Därmed stoppas han fortsatt från spel i Tre Kronor, då Svenska Ishockeyförbundet tidigare meddelat att de svenskar som väljer spel i KHL inte får möjligheten att spela landslagshockey.

”Inget lätt beslut rent politiskt”

Så här sade Claesson själv om klubbvalet i en intervju med Aftonbladet i augusti.

– Jag skrev på för CSKA Moskva för att visa vad jag går för. Det var därför jag kom hit, för att bevisa mig själv. Sedan var det inget lätt beslut rent politiskt. Mina vänner och min familj stöttar mig, men jag förstår att många utifrån blev förvånade.

Hans agent Aljoša Pilko har tidigare sagt till Expressen att det ursprungliga kontraktet skrevs på innan Rysslands invasion av Ukraina.

– Reglerna är enkla: spela eller betala tillbaka. Att bryta sitt kontrakt är väldigt dyrt, sade Pilko då.

När Ryssland inledde sin militära invasion av grannlandet Ukraina valde flera svenska spelare att lämna den ryska hockeyligan.

”Samma källor betalar för folkmordet”

Armélaget CSKA Moskva har kopplingar till president Vladimir Putin och i februari i år valde laget att stötta Putin under den pågående attacken mot Ukraina.

Claessons förlängning möttes snabbt av kritik på Twitter.

”Fredrik Claesson har enligt uppgift gjort ett medvetet val att förlänga sitt avtal med arméklubben CSKA som sponsras av en av Putins närmaste hantlangare, Igor Setjin. Med andra ord kommer Claessons lön från samma källor som betalar för folkmordet i Ukraina. God jul, Fredrik”, skriver Szymon Szemberg, vd för Europeiska klubballiansen (EHC) och tidigare kommunikationsansvarig på internationella ishockeyförbundet IIHF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.