Frölunda vann toppmötet mot Luleå. Foto: Bildbyrån

Fyra minuter avgjorde – Frölunda upp i serieledning

Frölunda vann toppmötet mot Luleå.

Fyra minuter avgjorde matchen – där Stefan Elliott och Jesper Sellgren låg bakom allt.

Segern innebär att Frölunda är ny tabelletta.

Frölundas starka hemmasvit på noll förluster håller i sig. Efter en mållös första period kopplade hemmalaget greppet i den andra perioden.

Stefan Elliott inledde målskyttet efter förarbete av Johan Sundström i den nionde minuten. 55 sekunder senare utökade Frölunda ledningen till 2–0 genom Jesper Sellgren, assisterad av Elliott, i spel fyra mot fyra.

Men Elliott var inte klar där.

Utvisningar ställde till det

Med sekunder kvar i spel fyra mot fyra drog Nils Lundkvist på sig två utvisningar. Först en slashing och några skridskoskär senare en tripping. Och det blev tyngre för Luleå när laget på den efterföljande tekningen drog på sig ett lagstraff för delay of game.

I spel fem mot tre hittade Sellgren fram till Elliott som mot ett lågt försvar kunde skjuta in 3–0 och sitt andra för kvällen.

– Det är frustrerande att det står 3–0, utvisningarna strular till det för oss. Det är bara att bita i det sura äpplet och komma tillbaka i den tredje perioden, säger Luleås lagkapten Erik Gustafsson, i C Mores sändning, efter två spelade perioder.

Luleå nollat för första gången

Luleå fick till en reducering, sju minuter in i den sista perioden, genom Noel Gunler. Men närmare än så kom de aldrig. Med tre minuter kvar av matchen utökade Frölunda ledningen till 4–1 genom Simon Hjalmarsson, vilket även blev slutresultatet.

Johan Mattsson i Frölunda-målet stod för en fin insats och räddade 40 av 41 skott.

– Vi börjar bra, spelar bra i powerplay och gör några mål. Sedan tar de över litegrann och vi hänger kvar på något sätt. Jag försöker ge grabbarna i laget en chans att vinna och det tycker jag att jag lyckas bra med idag, säger han.

Det är första gången för den här säsongen som Luleå blir poänglösa. Segern för Frölunda innebär att de går om Luleå i tabellen och är nya serieledare.

MER FRÖLUNDA-GLÄDJE: Straffade Skellefteå (12 oktober):