Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Frölunda storsatsar på nya damlaget

Uppdaterad
Publicerad

Legendarerna Erika Holst och Kim Martin Hasson som tränare och sportchef, storstjärnor som tagit klivet ner från SDHL och så en drös med egna talanger.

Frölunda siktar högt med sitt nystartade damlag som spelar historisk premiär idag.

– Vi vi vinna SM-guld inför ett slutsålt Scandinavium, det är det som är den stora visionen, säger tränaren Erika Holst till SVT Sport.

Holst, första damspelare att ta plats i svensk hockeys Hall of Fame, var borta från hockeyn helt i fem år innan hon hoppade på Frölundas nysatsning efter samtal av sportchefen Kim Martin Hasson. 

Laget börjar förvisso i andradivisionen, NDHL, men visionen är tydlig.

– Vi vi vinna SM-guld inför ett slutsålt Scandinavium, det är det som är den stora visionen. Vi ska bygga upp ett lag som är med och krigar om SM-guldet varje säsong. Vi vill bygga en verksamhet i världsklass, säger Holst.

”Pressen ganska hög”

Till skillnad från SDHL-lagen där de flesta lagen förlitar sig på många importer satsar Frölunda på egna talanger, kryddat med några storstjärnor som tagit klivet ner i andraligan. Med poängmaskiner som Hanna Olsson, Michelle Karvinen och Andrea Dalen förväntas laget ta klivet upp i SDHL redan första säsongen, ett kliv inget lag tagit på många år.

På försäsongen har Frölunda nollat SDHL-lag och vunnit mot andra NDHL-lag med tvåsiffrigt.

– Vi är så klart favorittippade av många och pressen utifrån är ganska hög. Men den högsta pressen har vi på oss själva varje dag, att bygga en träningsmiljö som hela tiden utvecklar oss, säger Hanna Olsson.

”Stora planer”

Frölundas första steg i satsningen var att anställa målvaktslegendaren Kim Martin Hasson som sportchef. Både hon och Erika Holst vet hur krångligt det kan vara att få ihop livet som damhockeyspelare. De poängterar vikten av att spelarna kan fokusera fullt på hockeyn och hoppas på fler heltidsproffs.

– Frölunda har stora planer för framtiden, det är kanske inget vi vill gå ut med än men det finns många bitar som kommer göra det väldigt bra för tjejerna. Jag tror att inom kort kommer hälften av spelarna i laget kunna vara det i alla fall, säger Martin Hasson.

Hon tycker att klubben fått till riktigt bra förutsättningar redan från start.

– Förutsättningarna som Frölunda erbjuder är bättre än vissa SDHL-lag, om inte i toppen i SDHL. Vi kan ge tjejer som kommer hit möjligheten att utvecklas och fokusera på hockeyn. Det är vi stolta över. Sen vill vi fortsätta och bli ännu bättre år två och tre. Vi vill bli den bästa verksamheten och vara en förening som alla vill komma till. Vi kommer inte vara nöjda på många år men just nu är vi på god väg.

Frölunda möter Malmö i ligapremiären i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.