Garpenlövs sista säsong: ”Lite annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren efter VM-misslyckandet bestämde sig Johan Garpenlöv. Efter totalt sex år varav de två senaste som huvudansvarig kliver Johan Garpenlöv in i OS-säsongen 2021/22 med vetskapen om att det här blir hans sista.

– Man tar sig an uppgiften på ett lite annorlunda sätt, säger Johan Garpenlöv.

Den första säsongen förvann i coronapandemin, den andra som huvudansvarig förbundskapten kulminerade i ett historiskt dåligt VM för Tre Kronor. Ett lyckat OS och VM i vår hade betytt mycket för Johan Garpenlövs eftermäle som förbundskapten.

– Man behöver inte tänka på nästkommande säsonger. Man vet att det här är det sista. Det är det som är skillnaden. Det gör att man inte kan slappna av, men att man tar sig an uppgiften på ett lite annorlunda sätt, säger han.

Just nu är det grönt ljus för NHL-spelarna till OS. Men om coronaläget förvärras kan NHL stänga dörren till Peking. Därför jobbar Garpenlöv med två parallella tänkbara OS-trupper.

Två turneringar väntar

Karjala Tournament är den första av två turneringar där spelarna i Europa ska hinna göra sig aktuella för att komma med på listan. Endast en KHL-spelare är med, målvakten Lars Johansson från SKA S:t Petersburg. Resten av truppen utgörs av spelare från SHL och den schweiziska ligan. Tanken är att resten av de OS-aktuella KHL-spelarna i stället tas ut till nästa landslagssamling.

– De här lagen vi plockar ut nu är mer för att se vad vi har och se hur de uppträder mot internationellt motstånd. Vi försöker screena av vad vi har här i Europa på de här turneringarna innan OS om det skulle bli aktuellt att ta ut ett Europa-lag till OS, säger den svenske förbundskaptenen.

När det senaste mästerskapet summerades var Tre Kronor staben självkritiska. En del av förklaringen till VM-fiaskos tillskrevs att man var för otydlig i rollfördelningen när många nya spelare anslöt till turneringen.

Hur ska man undvika att upprepa det?

– Jag ser inga problem med OS med de förutsättningar som finns där. Lika för alla. Vi vet att det är två träningar och sen match. Vi har tagit upp det med NHL-spelarna och de är medvetna om det. Vi kommer komma till OS och göra det bästa av det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.