Geniförklarade förbundskaptenen: ”Stort år för finländsk ishockey

Publicerad

Den finländske förbundskaptenen Jukka Jalonen hyllas för ett av ishockey-historiens mest sensationella VM-guld. Han lyckades även med bedriften just i Slovakien 2011. Det finns alltså två VM-guld på Jalonens CV.

– Det är en härlig känsla men samtidigt är det lite tomt. Jag har knappt förstått vad som precis har hänt. Jag är väldigt glad för pojkarnas skull, säger Jalonen i SVT:s sändning.

En av de mest lästa artiklarna i finländska Hufvudstadsbladet denna kväll har rubriken: ”Ett av alla tiders sämsta lag – VM kan sluta i praktfiasko”, vilket beskrev stämningen före turneringen.

– Det är en väldigt speciell grupp. Visst, vi var under hård press i den sista perioden, Kanada var väldigt bra, men vi överlevde. Jag vet inte hur men det är sådant som kan hända när man verkligen vill vinna. Vi spelade för varandra. Vi försökte hålla oss kalla och behålla tålamodet. När chanserna kom var vi vassa. Vi hade inte många chanser i den tredje perioden men lyckligtvis gjorde vi det viktiga målet (3-1), säger den rörde Jalonen.

Stort år för finländsk ishockey

Finland vann JVM, Kaapo Kakko ledde det laget och tog andra VM-titeln i kväll, och de finländska damerna var en videogranskning från att vinna VM-finalen hemma i Esbo för 1,5 månader sedan. Och så kronan på verket med de finländska herrarnas VM-guld i ett konfettifyllt Bratislava. Samtidigt dansade fansen i fontäner i Helsingfors.

– Det är ett stort år för finländsk ishockey, speciellt med det här laget som knappt har några NHL-spelare (två stycken) utan spelarna kommer från Europa.

Jalonen har fått ihop ett extremt samspelt lag som aldrig gav upp, den finländska sisun, och han hyllas av spelarna.

– Han är en väldigt bra coach och från dag ett har han fått oss på samma spår. Han ligger bakom väldigt mycket av framgången, säger målvakten Kevin Lankinen.

Kommentatorn Chris Härenstam upplevde ett av sina starkaste ögonblick på jobbet.

– De kommer att resa statyer över Jalonen i Finland, förutspår Härenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer