Fredrik Gladers pappa Helmer, som nyligen gick bort, hade stor betydelse för sonens karriär. Därför fick han också med sig SM-guldmedaljen från 2016 med sig i graven. Foto: Privat/Bildbyrån

Mästartränaren om sorgen efter pappan: ”När jag fick samtalet kom tårarna”

Uppdaterad
Publicerad

Tre SM-guld och en ledande position i svensk damhockey. Det är med en lång meritlista Fredrik Glader lämnar Luleå/MSSK för en tjänst som sportchef för Modos herrlag. En formidabel resa som hans pappa hade varit stolt över att uppleva.

– Vi delade ett stort intresse. Ishockey. Vi pratade om matcherna. Han gav mig ofiltrerade sanningar, säger Glader till SVT Sport.

Fredrik Glader tog farväl av sin far Helmer för en vecka sedan. Till slut förlorade Helmer kampen mot cancern, 75 år gammal. Med ner i jorden skickade sonen Fredrik sin första guldmedalj med Luleå/MSSK. Det blev hans sätt att hedra sin pappa som betytt så mycket.

– Farsan älskade Luleå hockey. Det var hans lag, berättar Glader för SVT Sport.

– Han var på plats när vi tog SM-guld första säsongen, 2015/16. Han bodde i Gällivare så det var en bit att åka. Den fick han med sig till sista vilan.

Gick bort i augusti

Pappa Helmer gick bort den 4 augusti. Fredrik Glader fick samtalet när han satt i bilen, på väg att ta ett sista farväl.

– Jag skulle träffa honom. När jag fick samtalet så kom tårarna. Det var sjukt jobbigt att inte hinna fram. Jobbigt att prata om nu också, säger han.

– Men jag var uppe helgen innan och vi hade en jättefin helg tillsammans med barnen och jag är glad att vi fick den tillsammans.

”En härlig utmaning”

Det har varit en omtumlande tid för Glader. Med pappans bortgång och mitt uppe i allt en förhandling med Modo för rollen som sportchef för allsvenska herrlaget. Han hade ett år kvar på kontraktet med Luleå när SVT kunde avslöja nyheten som skakade om Luleå – att Glader hade planer på att lämna svenska mästaren. En klubb som han blivit starkt förknippad med och en stor profil i damhockeyn.

Men när den här chansen dök upp ville han testa sina vingar. Det var dags för något nytt.

– En härlig utmaning. Jag har jobbat med sportchefs-frågor på damsidan. Men jag är inte ensam i mitt nya uppdrag. Jag kommer ha kompetenta människor runt mig.

Vad kan du ta med dig från dina år i Luleå in i ditt nya uppdrag?

– Lärt mig mycket som ledare. Individerna jag jobbat med är väldigt informativa och noggranna. Jag har lärt mig att vara väldigt förberedd. Vi jobbar med människor och man måste vara lyhörd och anpassa efter individen. Se människan.

Vad tror du det betyder för damhockeyn att just du får en sån här chans?

– Glad och hedrad över uppdraget. Det visar att hockeyn i stort börjar inkludera damidrott. Vi flyttar gränser genom detta.

”Modo för mig är SHL”

Du kommer till en av svensk hockeys mest anrika föreningar. På den allsvenska upptaktsträffen hade de flesta experterna Modo i toppen av allsvenskan. Vad är målsättningen för i år?

– Fel för mig att säga exakta mål men Modo är en förening som ska tillbaka till SHL men jag vill komma in i föreningen först. Men visst, Modo för mig är SHL.

Hur ska Luleå/MSSK nu klara sig utan dig?

– Luleå kommer jobba stenhårt och fortsätta vara en klubb som driver svensk damhockey. Det är inte jag som är Luleå hockey. Luleå satsar hårt på damerna ända från styrelserummet.

Vad är du mest stolt över i din hockeygärning i Luleå?

– Mest stolt över att ha fått vara med på den resan. En förändring som betyder så mycket mer än guldmedaljer. Att ha fått förändra kulturen. Kolla på hur våra fans tagit till sig damlaget. När jag växte upp såg man knappt en tjej i arenan. I dag är det ett helt annat jämställdhetsarbete. Det är jag stolt över.

Damhockeyn tappar en profil. Vem ska nu ta debatten?

– Haha, mitt hjärta kommer att fortsätta klappa för damhockey. Men vi har en otroligt bra liga och svenska spelare så jag är övertygad att damhockeyn har en ljus framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.