Kanada jublar efter att ha avgjort mot Tjeckien. Foto: Bildbyrån

Guld till Kanada efter förlängningsdramatik mot Tjeckien

Det satt långt inne, men till slut kunde Kanada fira sitt andra raka JVM-guld på hemmaplan i Halifax.

Tjeckien kvitterade till 2-2 med sex och en halv minut kvar, och matchen gick till förlängning. Väl där kunde Kanada avgöra till ett öronbedövande vrål från hemmafansen.

– Jag kan inte föreställa mig ett bättre sätt, säger matchhjälten Dylan Guenther till SVT Sport.

För första gången sedan de dubbla JVM-gulden, 2000 och 2001, var Tjeckien i final. Väl där ställdes de mot tuffast möjliga motstånd, värdnationen Kanada.

Tjeckien vann visserligen när lagen spelade i gruppspelet, men i finalen skulle Kanada vara laget som fick segerjubla. Det blev emellertid ingen överkörning som många trott på förhand.

JVM i ishockey

Tjeckien stod emot bra, och det var inte förrän Kanada fick chans att spela powerplay som nollan spräcktes. Dylan Guenther avlossade då sin kanon från vänstra tekningscirkeln, stenhårt i vänstra krysset.

Snyggt mål till 1-0, och även 2-0 blev en läckerbit. Födelsedagsbarnet Shane Wright fintade bort två spelare på högerkanten, bröt in centralt, och stänkte upp pucken i högra krysset med en stenhård backhand.

– Vi spelade ett hårt spel och vi inledde bra med två mål, säger Guenther om Kanadas start.

Snabb vändning av Tjeckien

Tjeckien var dock starkt, och höll nere resultatet på ett effektivt sätt. Och i tredje perioden kom två snabba mål som förändrade matchbilden helt. Först reducerade Jiri Kulich med sju och en halv minut kvar, och 54 sekunder senare studsade Jakub Kos styrning in i mål via försvarande ben som ställde Thomas Milic i kassen.

Tjeckien pressade på rejält på slutet och var nära att även göra 3-2 under ordinarie tid. Men matchen gick till förlängning.

Väl där skulle matchen avgöras på samma sätt som den inleddes, med mål från Dylan Guenther. Guenther kom i en spelvändning med Joshua Roy som passade över centrallinjen till Guenther som avslutade säkert innan den storspelande målvakten i Tjeckien, Tomas Suchanek, hann över.

– Det går inte att beskriva. Publiken här är helt otrolig. Att vinna här inför hemmafansen i Kanada är otroligt. Jag kan inte föreställa mig ett bättre sätt, säger matchhjälten till SVT Sport.

– Det är ofattbart. Det är något jag aldrig kommer att glömma.