Robin Lehner storspelade för Islanders den gångna säsongen. Foto: TT

Guldpucken till Robin Lehner

Uppdaterad
Publicerad

NHL-klubben New York Islanders målvakt Robin Lehner tilldelas Expressens och Svenska Ishockeyförbundets hederspris Guldpucken, enligt ett pressmeddelande.
”Det som Robin Lehner gjorde på isen för New York Islanders säsongen 2018–19 var alldeles enastående”, skriver juryn i sin motivering.

”Han vann 25 av sina 46 matcher i grundserien, höll nollan sex gånger, han hade 93 % i räddningsprocent och släppte in 2,13 mål per match. Det var toppnoteringar i alla kategorier”, heter det vidare.

Guldpucken har sedan 1956 delats ut till svensk ishockeys bästa spelare. Inför säsongen 2014/2015 ändrades reglerna och det gjordes möjligt även för spelare i utländska ligor att vinna priset.

För bara några dagar sedan prisades Lehner i NHL också. Svensken fick på NHL Awards ta emot Bill Masterton Memorial Trophy, priset som går till den som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn.

– Jag skäms inte för att säga att jag har levt med mentala problem, men jag är inte mentalt svag, sa Lehner i sitt tacktal.

Inför säsongen berättade Robin Lehner hur han tagit sig ur ett alkohol- och pillermissbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer