Lehner: ”Har levt med mentala problem men är inte mentalt svag”

Publicerad

Robin Lehner prisades med Bill Masterton Memorial Trophy på nattens NHL-gala. Priset går till den som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn.
– Jag skäms inte för att säga att jag har levt med mentala problem, men jag är inte mentalt svag, sade han i sitt tacktal.

Robin Lehner gjorde sin bästa NHL-säsong i karriären i efterdyningarna av att han inför säsongen delade med sig av sin kamp mot missbruk och psykisk ohälsa.

– Jag tog en risk och det fortsätter att vara en risk, då det påverkar mina kontraktsförhandlingar och allt det där, men jag kände att jag inte hade något val. Jag ångrar inte att jag talade ut. Det stöd jag fått var något jag aldrig kunde ha förväntat mig och om jag bara kan hjälpa en enda person, som har likartade problem, så var det värt det.

I sitt tal på scen tackade Lehner bland andra sin fru Donya. Han tackade även New York Islanders general manager Lou Lamoriello och coach Barry Trotz.

– Tack för att ni tänkte på människan i första hand, och inte spelaren, sade Lehner.

På frågan om reaktionerna han fick efter talet svarade han snabbt:

– Det var väldigt känsloladdat, en speciell känsla.

”Folk tror de vet vad mental ohälsa är och hur saker fungerar”

Han utvecklade sedan tankarna kring sitt tacktal.

– Hade mental ohälsa betytt att jag är mentalt svag hade jag inte stått här och varit nominerad till de här grejerna. Då hade jag varit ute ur ligan för länge sen. Jag hade inte heller kunnat prestera yrkesmässigt som jag gjort i ligan de senaste åren, säger han till den samlade mediakåren och fortsätter:

– Min statistik har varit väldigt bra i år, men den är topp tre i ligan över de tre senaste åren också så... Oavsett om jag mått dåligt har jag kunnat prestera. Det är väl den stigman, att folk tror de vet vad mental ohälsa är och hur saker fungerar. Men det är inte så det fungerar.

Målvakten hade även chansen att som förste svensk sedan Henrik Lundqvist (2012) att utses till säsongens målvakt i NHL. Det priset gick dock till Tampa Bays Andrej Vasilevskij.

I övrigt stal Elias Pettersson ”svenskshowen” då han vann Calder Trophy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer