Foto: Bildbyrån

Robin Lehner kan prisas dubbelt i natt

Uppdaterad
Publicerad

I natt kan Robin Lehner vinna två priser på NHL Awards. Hans tränare Barry Trotz skiner av stolthet när han träffar pressen innan galan.

– Allting som vi gör på isen är underhållning. Det är inte på riktigt. Det jag är riktigt stolt över är att han lyckades få ordning på sitt privatliv och ta fighten med sina demoner, säger han till kanadensiska TSN.

I september publicerade The Athletic ett brev författat av den 27-årige göteborgaren som skakade om NHL. Robin Lehner avslöjade att han diagnostiserats med bipolär sjukdom, ADHD och posttraumatiskt stressyndrom efter att ha genomgått ett rehabiliteringsprogram för det piller- och alkoholmissbruk som han fram till dess hållt hemligt.

– Om han får priserna är det grädden på moset. Men den stora vinsten är att han har fått tillbaka sitt liv, sin familj och sin karriär, säger Trotz som är nominerad till priset som årets bästa tränare.

När brevet publicerades hade Lehner redan hunnit byta arbetsgivare från Buffalo Sabres till New York Islanders. Säsongen som följde skulle bli den första som han spelade nykter.

”Betyder mer för mig och min familj”

Lehner hade efter grundsäsongen bäst räddningsprocent i hela ligan (93,6), dessutom färst insläppta mål per match (2,0). Förutom att vara nominerad till Vezina Trophy som delas ut till säsongens bästa målvakt är han också nominerad till Bill Masterson Memorial Trophy. Priset som delas ut till den spelare som visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang.

– Båda nomineringarna är roliga att få men Masterton betyder mer för mig och min familj. Bara att vara nominerad är jättestort för mig, säger Lehner till TSN.

Framtiden oviss – vill stanna i New York

Det är ännu inte skrivet i sten var Lehner spelar nästa säsong. Klart är att han helst blir kvar i New York.

– Jag hoppas att vi kan få till en överenskommelse. Jag vill självklart stanna och klubben vill ha kvar mig. Men jag förstår att jag är ett specialfall, jag har varit nykter i 14, 15 månader nu. Det är inte lätt, men jag tror att vi kommer att hitta en lösning.

Svenskarna som kan prisas i natt

Robin Lehner – Bästa målvakt och Masterton Trophy

Rasmus Dahlin – Bästa rookie

Elias Pettersson – Bästa rookie

Victor Hedman – Bästa back

Henrik Lundqvist – King Clancy Memorial Trophy (den spelare som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen)

Oliver Ekman Larsson – King Clancy Memorial Trophy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.