Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Gustafssons mål räckte för Luleå – seger i derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Tunga nyförvärvet Erik Gustafsson gjorde sitt andra mål för Luleå – och Joel Lassinantti bommade igen. Det räckte för att Luleå skulle vinna det intensiva derbyt mot Skellefteå med 1-0.

Publiken i Skellefteå bjöds, som så ofta i norrlandsderbyn, inte på så mycket skönspel men desto mer fart, vilja och kamp. Och Skellefteå, som faller fritt i tabellen, hade förtvivlat svårt att komma till bra lägen. Laget vann skotten med 35-16 – men få av skotten kom från bra lägen och Joel Lassinantti var omutlig i Luleå-kassen.

– Det kan inte bli bättre än så här, det är en riktig krigarinställning vi har från start och vi är riktigt bra i försvarszon. Det känns bra därute och jag försöker hålla mig till det jag ska göra och inte överarbeta, säger Lassinantti till C More och hyllar lagkamraterna:

– Vi spelar ett väldigt konsekvent försvarsspel så jag vet ungefär var skotten kommer ifrån.

Skellefteå hade taktpinnen

Norrbottningarna går som tåget i SHL och har på de åtta senaste matcherna tagit 22 av 24 möjliga poäng. Men i derbyt höll Skellefteå, som radat upp förluster i höst, i taktpinnen medan Luleå främst försvarade sig. Men de gjorde det så bra att ett enda mål räckte.

Med segern i dag går laget upp i ensam serieledning.

Efter femton spelade minuter sköt Luleåkaptenen Erik Gustafsson, från blå linjen, en puck som seglade rakt genom trafiken framför Skellefteås mål och in bakom hemmamålvakten Mantas Armalis. En stund senare trodde Gustafsson att han gjort 2-0 – men en granskning av matchklockan visade att målet gjorts en tiondels sekund efter att perioden gått full tid.

”Har inte studsarna med oss”

I slutminuterna fick tog Skellefteå ut målvakten efter en dubbelutvisning och pressade på för kvittering, men utan utdelning.

– Vi gör en bra match och krigar på men har inte studsarna med oss, säger Skellefteås Jonathan Pudas till C More.

– Vi krigar som fan, det går inte att göra så mycket bättre. Fortsätter det så ska det nog vända.

SHL

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

0 - 1

Luleå HF logo

Luleå HF

0-1, 0-0, 0-0
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå
Publik: 5801

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.