SVT:s expert Håkan Loob. Foto: Bildbyrån

Håkan Loob: Har inte bara varit sol och härliga dagar

Uppdaterad
Publicerad

OS och VM nästa år blir Johan Garpenlövs sista uppdrag som förbundskapten för Tre Kronor.

Beslutet att 53-åringen därefter slutar känns naturligt, anser SVT:s expert Håkan Loob.

– Var sak har sin tid, säger han.

Johan Garpenlöv går in på sitt sjätte år i Tre Kronors ledarstab. Säsongen 2019-2020 efterträdde han Rikard Grönborg som ny förbundskapten, efter tre år som assisterande tränare.

Hur SVT:s expert Håkan Loob summerar Garpenlövs tid vid rodret?

– Det har varit upp och ner, det har inte bara varit sol och härliga dagar. Det har varit lite motgångar också. Sedan vet jag att det är jävligt krävande med tanke på det här med uttagningar och vad man har för inriktning på alla turneringar.

”Känsligt för Tre Kronor”

Varför har det varit en del motgångar under hans tid?

– Jag kan inte påstå att det har fattats något med Garpen, han gör ett bra intryck när man hör honom. Har man lite missflyt och rätt spelare inte får, eller inte kan, åka är det känsligt för Tre Kronor i dag.

– Det går inte bara att säga att ”nu kommer rätt person, nu blir det bättre”. Man får vara medveten om att det kommer fortsätta vara en delikat uppgift att vara förbundskapten för Tre Kronor.

”Rätt ålder och rätt profil”

Håkan Loob anser att Garpenlövs ersättare behöver klara direktiv från förbundets sida.

– Trycket att Tre Kronor alltid ska prestera kommer alltid finnas där. Sedan tror jag att det är otroligt viktigt från förbundets sida hur man vill ha det, hur satsningen ska se ut. Där måste man bara bestämma sig, och därmed måste man ha en coach efter Garpen som får de direktiven och som klarar av att hantera dem.

Har du några potentiella namn?

– En del är faktiskt väldigt upptagna, men de två kandidaterna med rätt ålder och rätt profil är Roger Rönnberg (Frölunda) och Sam Hallam (Växjö Lakers). Det är två riktigt, riktigt bra tränare som om och om igen visar att de driver sina lag trots stora förändringar i trupperna år efter år. Det tyder på ett stringent bra ledarskap, säger Håkan Loob.

KLIPP: Garpenlöv inför OS: ”Kommer ha två parallella lag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Garpenlöv inför OS: ”Kommer ha två parallella lag” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer