• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Loob är kritisk mot Anders Larsson och det svenska förbundet: ”En fråga som ramlar mellan stolarna” Foto: SVT

Håkan Loob kritisk mot Svenska ishockeyförbundet: ”Borde kunnat pushat hårdare”

Uppdaterad
Publicerad

Att använda halsskydd är obligatoriskt inom svensk ishockey – men inte internationellt.

Håkan Loob menar att svenska förbundet kunde gjort mer.

– Man borde ha kunnat pushat hårdare, säger han i ”Hockeykväll”.

I söndags kom beskedet att ishockeyspelaren Adam Johnson avlidit efter en olycka i en match i brittiska ligan där han fick en skridskoskena mot halsen.

Dagarna efter meddelade ligorna i både Storbritannien och Norge att det nu blir obligatoriskt för spelarna där att använda halsskydd.

Samma kravet har funnits länge i Sverige, men då man spelar landslagsishockey är det upp till varje individ att bestämma över sin utrustning.

SVT:s expert Håkan Loob tycker att alla borde använda halsskydd.

– Det finns ingen anledning till att inte använda sig av ett halsskydd. Det är nonchalant att inte använda ett halsskydd på rätt sätt, säger han.

”Kommer bli en diskussion”

Anders Larsson är ordförande i Svenska ishockeyförbundet och sitter även i det internationella förbundets styrelse. Han tror nu att frågan om halsskydd kommer att väckas där.

– Självklart kommer det bli en diskussion också i det internationella ishockeyförbundet. Hur ska den här regeln se ut i framtiden? Det här är så otroligt tragiskt och kanske rentav onödigt ifall ett halsskydd hade funnits. Nu behöver den diskussionen föras internationellt också, säger han till SVT Sport.

Loob är kritisk till att Sverige inte har drivit på hårdare tidigare.

– Om man är ett ledande land som Sverige är, och har infört en regel för nästan 30 år sedan, så tycker jag att man borde kunna pusha in den internationellt. Man tycker att man borde ha kunnat pusha den hårdare, säger han.

Hör Håkan Loobs kritik i spelaren ovan.

Se hela snacket om spelarnas säkerhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.