Håkan Loobs stora oro för Stockholmshockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården är en match från att degraderas från SHL.

SVT Sports expert Håkan Loob är orolig för hur den eventuella bristen på ett SHL-lag i huvudstaden kan påverka svensk hockey i stort.

– Jag tror att det får följden att statusen kanske sänks för svensk hockey vilket jag tycker kan vara förödande för tillväxten, säger han i Hockeykväll.

Djurgården förlorade med 5-3 hemma på Hovet mot Timrå. Nu ligger man under med 3-0 i matcher och är endast en förlust från degradering till hockeyallsvenskan.

Skulle så bli fallet kommer SHL att sakna ett lag från huvudstaden då Djurgården gör AIK och Södertälje sällskap i hockeyallsvenskan.

– Det är lite oroväckande att Djurgården, AIK och SSK inte presterar på en bättre nivå, vilket kan göra att vibbarna för Stockholmshockeyn blir lite för svaga. Jag skulle önska att de var mycket starkare. Sen finns det flera olika anledningar varför man har hamnat där. Just nu är oron ganska stor hos mig och jag hoppas innerligt att Stockholm kommer tillbaka och höjer status på sin ishockey, säger han.

”15 mil bort”

Skulle Djurgården åka ur är de närmaste lagen Linköping, Örebro och Brynäs.

– Närmaste lag till Stockholm är cirka 15 mil bort. Jag tror att det får följderna att statusen kanske sänks för svensk hockey vilket jag tycker kan vara förödande för just tillväxten. Vi behöver tillväxt och rekrytering, inte bara av spelare utan även ledare.  Sen är det upp till organisationerna att skapa den här statusen, skapa den här välviljan för att hitta spelare som renderar i bra representanter för elitligan, säger Loob.

Flera faktorer

För att få Stockholmshockeyn ska få ett uppsving handlar mycket om det jobb organisationerna gör som helhet, både på A-lagssidan och ungdomshockeyn, menar Loob.

Men det handlar också om annat.

– Det handlar om ishallar och arenor. Man kanske måste ha kanske ha en elitarena som ser lite annorlunda ut och är mer lämpad för ishockey på högsta nivå. Men också små ishallar i de mindre orterna som gör att det växer, så man får lite mer drag under galoscherna för helheten. Så att ungdomar pratar mer hockey helt enkelt. Pratar man börjar man agera och då går det över i praktiken också, säger han-

Se Håkan Loobs hela resonemang i Hockeykväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.