Han är SHL:s enda mörkhyade spelare: ”Tragiskt på något sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till SHL har varit krokig. När Daniel Muzito Bagenda väl står där på den stora hockeyscenen så gör han det som ligans enda mörkhyade spelare.

– Tragiskt på något sätt ändå, säger 23-åringen till SVT Sport.

Föräldrarna kom till Sverige och Umeå från Uganda. Daniel Muzito Bagenda och storebror David fann snabbt hockeyn.

Via spel i Nordamerika och förra året i allsvenska AIK kritade Muzito-Bagenda inför säsongen på för slutspelsaspirerande Örebro. Nu är han den ende – av drygt 400 spelare –  i SHL som är mörkhyad. 

– Tragiskt på något sätt ändå, det måste jag säga. Andelen med invandrarbakgrund är större i fotbollen och ibland kan jag tro att det är en ekonomisk fråga eller att man som invandrare inte känner samhörighet till sporten, berättar han.

Någon rasism har han inte känt av från varken fans eller motspelare på SHL-arenorna. Värre var det i yngre åldrar.

– Man har väl fått höra n-ordet några gånger. Åk hem. Men jag är född och uppvuxen här och är lika mycket svensk som någon som heter Svensson eller Andersson. Det är klart man blir ledsen. Det tar på en och går rakt in. 

Daniel Muzito Bagenda tycker att det är viktigt att frågan lyfts och pratas om.

– Framför allt borde det ske en förändring. Att vara ensam mörkhyad i ligan... Det känns konstigt när man tänker efter. Varför ska det vara så?

HELA REPORTAGET

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.