Örebro jagar en slutspelsplats Foto: Bildbyrån

Här är förutsättningarna med två omgångar kvar av SHL

Uppdaterad
Publicerad

Med två omgångar kvar av grundserien i SHL är det fortfarande mycket som kan hända.

Här är förutsättningarna för alla lagen när de försöker nå en bättre placering.

Det är flera lag som kan komma att röra på sig i de sista omgångarna av SHL. Det är jämna strider om förstaplatsen, direktplats till kvartsfinalen och två lag som försöker ta sig till åttondelsfinalen.

1. Luleå, 98 poäng

Matcher kvar att spela: Färjestad (b), Växjö (h).

Luleå har varit ett av ligans jämnaste lag den här säsongen, och har nu allt i sina egna händer. Luleå har en poäng till godo ned till Färjestad på andraplatsen. För Luleå blir bortamatchen mot Färjestad nu på tisdag en nyckelmatch. Vinner laget den matchen på ordinarie tid så är seriesegern klar.

2. Färjestad, 97 poäng

Matcher kvar att spela: Luleå (h), Djurgården (h).

Även Färjestad har egentligen allt i egna händer för att lyckas hamna etta efter 52 omgångar, men då krävs seger mot Luleå på tisdag. Färjestad låg efter åtta omgångar endast på en tolfteplats, men har efter det fått bättre utdelning och klättrat rejält i tabellen. De senaste 15 omgångarna har Färjestad tagit 38 poäng, endast Luleå är i närheten med 36 poäng.

3. Frölunda, 89 poäng

Matcher kvar att spela: Djurgården (b), Brynäs (h).

Frölunda är ett av lagen som inte har någon placering kvar att kämpa för. Med sex poäng kvar att spela om är det klart att Frölunda hamnar på en tredjeplats, och det gäller istället att få med sig en bra känsla in i slutspelet för laget.

Frölunda är ett av topplagen som har bra form inför avslutningen av SHL Foto: Bildbyrån

4. Djurgården, 81 poäng

Matcher kvar att spela: Frölunda (h), Färjestad (b).

Djurgården har ett tufft spelschema de sista omgångarna. Med fem poäng ned till sjundeplatsen så är det större fokus på att hålla Växjö och Skellefteå bakom sig i tabellen. En Fördel för Djurgården är den starka målskillnaden, som kan komma att bli avgörande om laget hamnar på samma poäng som något av lagen. Men det är två tuffa matcher kvar att spela när två lag i topp-tre väntar.

5. Växjö, 81 poäng

Matcher kvar att spela: Skellefteå (h), Luleå (b).

Fjolårets dominant har inte haft en lika enkel säsong det här året. Men laget är ändå med och kämpar om hemmaplansfördel i kvartsfinalen med två omgångar kvar. Växjö har lika många poäng som Djurgården på fjärdeplats, men en betydligt sämre målskillnad. Nu väntar Skellefteå, som kan gå om smålänningarna vid seger, och serieledarna Luleå.

6. Skellefteå, 79 poäng

Matcher kvar att spela: Växjö (b), Rögle (b).

Skellefteå hade en mycket tung höst. Innan årsskiftet låg laget på en elfteplats, men efter det har Skellefteå hittat ett bättre spel. Efter nyår har laget tagit 39 poäng på 21 matcher, enda lagen som är bättre är Luleå och Färjestad. Nu har laget tre poäng ner till Malmö på andra sidan strecket, och endast två poäng upp till en fjärdeplats. Viktig match för Skellefteå blir mot Växjö, seger där och laget kan gå om Växjö.

Både Skellefteå och Brynäs vill klättra i tabellen Foto: Bildbyrån

7. Malmö, 76 poäng

Matcher kvar att spela: Rögle (h), Örebro (h).

Med två matcher kvar blir det svårt för Malmö att ta sig förbi Skellefteå på sjätteplatsen. Tre poäng efter ligger laget, och har plus sex i målskillnad, medan Skellefteå har plus 16. Viktig match blir den mot Rögle på tisdag, och det kan även bli en förhandsvisning på en eventuell åttondelsfinal mellan de båda Skåne-lagen.

8. Rögle, 75 poäng

Matcher kvar att spela: Malmö (b), Skellefteå (h).

Rögle kommer spela sitt första slutspel sedan säsongen 93/94. Rögle måste klättra förbi både Malmö och Skellefteå för att nå en direktplats till kvartsfinalen. Mer realistiskt för Rögle är det att försöka få hemmaplansfördel inför åttondelsfinalerna.

9. HV71, 74 poäng

Matcher kvar att spela: Timrå (b), Linköping (h).

HV71 har haft en säsong med höga toppar och djupa dalar. Laget har under perioder varit det mest formstarka laget i ligan, för att sedan tappa allt och vara ett av de formsvagaste lagen. Nu gäller det för HV71 att hitta en formtopp igen inför slutspelet. De senaste tio omgångarna har laget endast lyckats ta sju poäng, endast Linköping och Timrå är formsvagare.

10. Brynäs, 68 poäng

Matcher kvar att spela: Linköping (b), Frölunda (b).

För Brynäs blir det en viktig match för att behålla slutspelsplatsen när Linköping står för motståndet. Seger där och laget kan räkna bort Linköping som ett hot. Men det kan komma att avgöras i sista omgången även vid seger om Örebro vinner sin match mot Mora. Då krävs det en seger borta mot Frölunda för att Brynäs inte ska behöva förlita sig på att Malmö slår Örebro.

Linköping har haft det tungt den senaste tiden Foto: Bildbyrån

11. Örebro, 66 poäng

Matcher kvar att spela: Mora (h), Malmö (b).

Örebros formkurva har varit stark senaste tiden. Sedan det stod klart att målvakten Jhonas Enroth skulle ansluta till laget har laget imponerat. Laget har de senaste tio omgångarna tagit 21 poäng, endast de tre topplagen är bättre. Örebro har en poäng mer än Linköping, och är två poäng bakom Brynäs. Örebro har inte allt i egna händer, utan måste förlita sig på att Brynäs förlorar någon av sina sista två matcher för att ha någon chans till slutspel.

12. Linköping, 65 poäng

Matcher kvar att spela: Brynäs (h), HV71 (b).

Linköping har en tung period bakom sig. Efter den fina hösten där laget låg i toppen av tabellen har Linköping nu tappat. De senaste tio omgångarna har laget endast skrapat ihop tre poäng, vilket är sämst i ligan. Nu krävs det att laget hittar en formtopp för att fortsatt ha hopp om att få spela slutspel. Matchen mot Brynäs är en måstematch, förlust i den och hoppet är borta för Linköping.

13. Mora, 57 poäng

Matcher kvar att spela: Örebro (b), Timrå (h).

För Mora är det efter förlusten mot Djurgården klart att det nu blir kval. I de sista två omgångarna får laget försöka hitta formen inför ett kval.

14. Timrå, 44 poäng

Matcher kvar att spela: HV71 (h), Mora (b).

För Timrå är det sedan länge helt klart att det blir kval. Det har varit en tung säsong för nykomlingarna, som nu laddar inför ett kval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.