Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån

Efter Lundkvists skada – nya backpar i femmorna

Uppdaterad
Publicerad

Nils Lundkvist missar resten av VM på grund av skada.

Därför blir det tre nya backpar till kvällens match mot Tjeckien.

– Vi spelar på sju backar och rullar runt lite ibland, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv till SVT Sport.

Pilut-Lööv.

Dahlbeck-Nygren.

Och Tömmernes-Pudas.

De tre nya backparen spelar i kväll mot Tjeckien. 

Tre Kronor vann ödesmatchen mot Schweiz med 7-0. En match där Nils Lundkvist stod för hela fyra poäng innan han fick utgå på grund av en skada.

– Vi har extra spelare som har varit förberedda på situationen att komma in om det blir en skada. Den som kommer in nu är förberedd och kommer att göra rätt för sig, säger Garpenlöv till SVT Sport.

”Vi som är här får steppa upp”

På torsdagens morgonvärmning var det tre helt nya backpar som spelade tillsammans. Lagkapten Henrik Tömmernas, som har varit den som har spelat med Lundkvist, ser ut att paras ihop med Jonathan Pudas. Viktor Lööv går in och bildar backpar med Lawrence Pilut och Klas Dahlbeck spelar ihop med Magnus Nygren.

– Vi som är här får steppa upp lite nu. Alla känner kemi med varandra och är trygga ihop, vi har en allmänt bra känsla i gruppen, säger Pilut.

Hur jobbigt har det varit att kasta om?

– Jag tror att man är ganska van att spela med olika backpartners. Vi spelar på sju backar och rullar runt lite ibland, jag tror inte att det är ett stort orosmoment för backarna, säger Garpenlöv.

SVT Sports expert Nils Ekman menar att det Tre Kronor nu kommer att behöva anpassa sig efter att man förlorat Nils Lundkvist.

– Sverige tvingas till stor förändring när en nyckelspelare försvinner. Pudas blir den stora vinnaren och lär få mer istid, säger han.

Hur mycket påverkar det att man tvingas byta?

– Det är mycket lättare för backar att sättas med en ny kollega än forwards. Ledningen har gjort det mest logiska.

KLIPP: Frödén: Bevisar för oss själva att moralen finns där

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.