Lucas Raymond hyllas stort efter sitt hattrick i natt. Foto: TT

Hattrick av Detroits svenske tonåring

Uppdaterad
Publicerad

NHL:s nya svenska stjärna har presenterat sig på allvar. I sin blott sjätte match gjorde Lucas Raymond tre mål för Detroit.

– Det här var en speciell kväll, säger 19-åringen som nu skriver in sig i Detroits historieböcker jämte Gordie Howe och Steve Yzerman, till SVT Sport.

Lucas Raymond har fått en smakstart på sitt proffsliv. För en knapp vecka sedan sköt han in sitt allra första mål i NHL-karriären. I natt gjorde han sitt första hattrick.

Med ett mål i varje period, och dessutom en assist, låg han nästan på egen hand bakom lagets seger med 6–3 mot Chicago.

– En speciell kväll och ett minne för livet. Skönt att studsa tillbaka som lag också efter en tung förlust. En väldigt rolig kväll, säger den 19-årige göteborgaren.

Tar plats bland Detroits legendarer

1–0 kom när Tyler Bertuzzi från sargen hittade en helt fri Raymond, som lugnt kunde ta ett par skär framåt och placera pucken i nät. Svenskens andra mål, till 5–2, kom när han med minuten kvar av andra perioden petade in en retur i öppet mål. Och trean, i period tre, var ett direktskott i powerplay.

– Lucas är en riktigt smart spelare, bra defensivt och alltid i bra positioner för det offensiva spelet, säger tränaren Jeff Blashill och hyllar framför allt svenskens samarbete med kedjekamraterna Bertuzzi och Dylan Larkin.

De tre målen mot Chicago skrev dessutom in den unge svensken i Detroits historieböcker, han är jämte legendarerna Gordie Howe och Steve Yzerman den ende tonåringen som gjort fyra poäng i en och samma match.

– Extremt roligt, men svårt att tänka så. Jag försöker bara spela och ha kul, säger Raymond.

NHL

Chicago Blackhawks logo

Chicago Blackhawks

3 - 6

Detroit Red Wings logo

Detroit Red Wings

1-1, 1-4, 1-1
United Center, Chicago, IL
Publik: 19042

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.