Foto: TT

Hedman om finalrutin: ”Har hjälpt oss”

Uppdaterad
Publicerad

Han kallar åren sedan Tampa Bays senaste Stanley Cup-final för ”en lång tid”.

Säsonger som också har varit lärorika.

– Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket, säger Tampa Bays Victor Hedman inför finalserien mot Dallas.

Backklippan är inte jätteförtjust i att titta bakåt på tidigare säsonger eller att jämföra då med nu.

Men när Victor Hedman får frågor om tidigare slutspel – bland annat finalförlusten mot Chicago 2015 och fiaskot mot Columbus i fjol – har han ändå inget bekymmer med att hitta en gemensam nämnare:

Lärdom.

”Lång tid”

Och då handlar det om precis allt som har skett sedan 2-4-nederlaget mot Chicago.

– Vi har varit här en gång tidigare och det tog oss fem år att ta oss tillbaka. Det har gått lång tid innan vi får ett nytt försök, säger Hedman och utvecklar sitt resonemang kring visheten som har kommit med åren.

– Erfarenhet. Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket. Det har hjälpt oss med vad vi ska förvänta oss, att ha rätt sinnesstämning efter en seger och bara fokusera på nästa match. Erfarenhet spelar stor roll, och vi siktar så klart på en annan utgång den här gången.

En som har blivit bättre på Stanley Cup-hockey är just Victor Hedman. Inför årets säsong hade 29-åringen gjort 7 mål på 84 slutspelsmatcher.

”Hittat öppningar”

Nu är han redan uppe på 9 mål efter 19 matcher.

– ”Stammer” (Steven Stamkos) har ju inte spelat och då måste skotten komma från någon annanstans. Jag har varit aktiv och hittat öppningar där jag kan skjuta, och har haft lite tur med studsarna så klart. Jag skjuter för att göra mål och inte bara för att skjuta, säger han.

Landsmannen John Klingberg – vars Dallas är i final för första gången sedan 2000 – tycker att Hedman är ”dominant där ute”.

– Så stor som han är, den skridskoåkningen som han har och ”reachen” som han har. Man tror att man kan slå honom på utsidan men då är han ändå där, säger han.

– Han är förmodligen den bästa försvararen i hela ligan, utan puck, och absolut en av de bästa med puck också. Det är en av spelarna som vi måste hålla ett öga på.

KLIPP: Här går Tampa Bay till Stanley Cup-final (18 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.