Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamma Eva Johansson berättar om bröderna Henrik och Joel Lundqvists uppväxt. Foto: SVT

Henrik Lundqvists mamma: ”Då tänkte jag att det var slut på hockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Som barn gjorde bröderna Henrik och Joel Lundqvist allt tillsammans. Det var Joel som såg till att Henrik debuterade som målvakt, men enligt mamma Eva Johansson kunde det också ha tagit slut där.

– Första matchen förlorade de med 18-1. Då tänkte jag 'det här blev väl slutet på hockeyn för båda', säger hon i SVT Sports nya dokumentär.

Mamma Eva Johansson berättar om Henrik och Joel under uppväxten.

– De var väldigt lika, så jag fick klä den ena i blått och den andra i rött. De lekte alltid tillsammans, de kom liksom i en klump, säger hon i dokumentären och fortsätter:

– Kompisarna sade alltid 'kan jag få leka med Joel och Henrik'. Inte 'kan jag få leka med Henrik eller kan jag få leka med Joel.'

”Fascinerad av målvaktsutrustning”

Johansson berättar också om hur det gick till då Henrik ställde sig i målet för första gången.

– De spelade tillsammans och båda var utespelare. Men så var målvakten borta och då frågade tränaren om någon vill vara målvakt. Då tog Joel Henriks hand och sade 'han vill vara målvakt'. Henrik var väldigt fascinerad av målvaktsutrustning. Första matchen förlorade de med 18-1 och då tänkte jag 'det här blev väl slutet på hockeyn för båda', säger hon.

Dokumentär med unikt material

På torsdag den 10 november har dokumentären ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga” premiär i SVT.

SVT Sports Marie Lehmann har följt Henrik Lundqvists NHL-karriär från första början och vi kommer att få se unikt och aldrig tidigare visat material i dokumentären.

Så sänds ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga”

Torsdag 10 november kl. 22.00 SVT1 och SVT Play

Lördag 12 november kl. 16.15 SVT1 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.