Henrik Tömmernes. Foto: Bildbyrån.

Tre Kronors lagkapten Henrik Tömmernes: ”Nu vill vi starta den här resan”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det dags för Tre Kronor att gå in i VM-turneringen med match mot Danmark.

För backen Henrik Tömmernes blir det VM-debut – med C:et på bröstet direkt.

– Det ska bli kul att starta i gång det här nu med ett helt gäng som verkligen vill ta chansen, säger han till SVT Sport.

I den 27 man stora svenska truppen återfinns hela 19 VM-debutanter.

En av dem är 30-årige Henrik Tömmernes, till vardags i schweiziska Genève-Servette, som får bära ansvaret som lagkapten direkt.

– Det är jättekul att ledningen har det förtroendet för mig både på och utanför isen. Självklart har jag ett ansvar, men det är inte bara en spelare som ska göra detta utan det är skönt med några andra som har rutin och har vunnit VM-guld. Det gäller att få ihop det som en grupp på kort tid och vi känner oss väldigt trygga i det, säger Tömmernes.

”Ett annorlunda VM”

Han är den förste svenske spelaren som SVT Sport fått träffa på plats i Riga efter att media de inledande dagarna har begränsats till digitala intervjuer.

Det är en av många restriktioner från det internationella ishockeyförbundet IIHF för att inte få en smittspridning i VM-bubblan.

– Det är ett annorlunda VM i år, men nu har vi varit här i några dagar och känt hur det fungerar. Jag måste ändå säga att det är bra roddat och att reglerna är väldigt tydliga kring vad man får göra eller inte göra. Det blir en del dödtid på hotellet, men man hittar vägar för att få timmarna att gå, säger Tömmernes.

”En väldig energiboost med publik”

Sent på torsdagskvällen kom beskedet att lettiska myndigheter tillåter publik på hockey-VM.

Under fredagen kom nya uppgifter om att det dröjer tills slutet på nästa vecka innan åskådarna får komma in i arenorna.

– Det blir självklart en väldig energiboost för alla lag här. De flesta av oss har nog spelat utan publik den gångna säsongen, men det här blir ett lyft både för spelarna på isen och för hela känslan runt VM. Det blir mer nerv i matcherna och mer energi från båda sidor. Spänningen och inramningen blir en helt annan när det är publik, säger Tömmernes.

Debutanter med hunger

I helgen väntar två matcher på lika många dagar för Tre Kronor. Först Danmark på lördag, sedan Belarus på söndag.

Och för flera svenska spelare är det alltså en dröm som går i uppfyllelse när de kliver ut i sina första VM-framträdanden i karriären.

Att ni är så många debutanter, vad sätter det för prägel på det här svenska laget?

– Framför allt är det hungern. Jag är en av debutanterna och vi är många som har kämpat i hela karriären för att komma hit. Nu gäller det att ta chansen när man är här. Jag känner att vi har ett bra och slagkraftigt lag så det ska bli kul att sätta i gång, säger Henrik Tömmernes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.