Emelie Berggrens tröja pensioneras i tröjceremoni. Foto: C More

Historisk tröjhissning i svensk elitishockey

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta ishockeyspelaren Emelie 'Empa' Berggren är historisk. Hennes spelartröja hissades upp i taket som en hyllning innan matchen mellan AIK och Södertälje i Hockeyallsvenskan. Det är den första tröjhissningen för en kvinnlig spelare i elitishockeyn.

– Jag är stolt och rörd, det här är extremt svårt att ta in, säger tårögd Berggren i C Mores sändning.

Det var feststämning innan kvällens SDHL-match mellan AIK och Södertälje i Hockeyallsvenskan på Hovet. AIK firar 100 år och dagen till ära stod den före detta ishockeyspelaren Emelie Empa Berggren i centrum. AIK hyllade Berggren för en framgångsrik karriär med en tröjceremoni.

Berggrens spelartröja, med nummer fem på ryggen, pensionerades – första gången någonsin för en kvinnlig spelare.

– Emelie har med närmare 300 matcher för AIK, 4 SM-Guld, 6 SM-silver, 4 EM-guld, 1 EM-silver, 1 OS-brons och totalt över 100 A-landskamper för Sverige varit starkt bidragande till AIK Hockeys framgångsrika, skrev AIK på sin hemsida inför ceremonin.

”På rätt väg”

Och det var en rörd Berggren som tog emot hyllningarna. Spelare stod på rad för att applådera en av svenska ishockeys stora namn, påhejade publiken på Hovet.

– När jag kom till AIK 1998 hade de skrattat åt mig om jag sa att min tröja skulle hissas i taket. Det här är ett bevis på att vi är på rätt väg in i framtiden, säger hon, med tårar i ögonen, i C Mores sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.