Foto: Bildbyrån

IIHF:s svar efter kritiken: ”Det är helt falskt”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ishockeyförbundets (IIHF) beslut att ställa in JVM för tjejer har väckt stort motstånd.

Nu slår man tillbaka.

”Det här är inte en könsfråga, det här är en covid-19-fråga”, säger IIHF-presidenten Luc Tardif i ett uttalande.

Junior-VM för U18-tjejer, som skulle spelats i Linköping och Mjölby mellan 8-15 januari, ställdes av IIHF in. Det fick det svenska juniorlandslaget att skriva ett öppet brev till det internationella förbundet, där laget bland annat frågade sig om man smittade mer än killarna.

Nu svarar IIHF.

I ett uttalande säger det internationella förbundets president, Luc Tardif, att de under en normal säsong inte hade ställt in någonting.

”Det här är inte en könsfråga, det är en covid-19-fråga”, säger Tardif i uttalandet.

”Besluten att ställa in har påverkat sex turneringar, inte bara en, inkluderat två U20-turneringar för män, något som kritiker verkar glömma”.

”Folk verkar missförstå”

Tardif förklarar att man kämpar med nuvarande situation. På ämnet om det finns ekonomiska incitament i att hålla herr-VM och JVM varje år oavsett vad säger han:

”Absolut. Men folk verkar missförstå att vi gör det för att vi favoriserar herrhockeyn framför damhockeyn , men det är helt falskt. Inkomsten från de här två eventen möjliggör överlevnaden för vårt förbund och stöttar alla andra IIHF-event”.

Tardif understryker att han och IIHF-styrelsen tror på damhockeyn och är villiga att investera i den både nu och i framtiden.

”Vi känner med spelarna och supportrarna, och vi ser fram emot att komma tillbaka till ett fullständigt mästerskapsprogram”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.