Johan Stark känner med spelarna som blir blåsta på JVM. Foto: Bildbyrån

Förbundet: ”Klart vi förstår spelarnas frustation och besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslutade att ställa in JVM för tjejer, något som väckt reaktioner.

Johan Stark, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet (SIF), känner med spelarna.

– Det är klart att vi förstår spelarnas frustration och besvikelse, den är lika stor hos oss, säger generalsekreteraren till SVT Sport.

I dagarna meddelade IIHF att JVM för U18-tjejer, som var tänkt att spelas mellan 8-15 januari, ställs in med anledning av coronapandemin. Hockeyvärlden har varit kritisk mot beslutet och det svenska juniorlandslaget har valt att skriva ett öppet brev till det internationella förbundet. Johan Stark, generalsekreterare på SIF, förklarar att beslutet kom hastigt.

– Vi var inte beredda på det. Den 22 december hörde vi att det medicinska rådet skulle ha ett möte samma kväll runt ämnet. Det var i samma veva som vi själva satt och funderade över de egna restriktionerna i Sverige, där det fanns en sägning om att man inte skulle genomföra cuper och läger.

– Vi har inte fått mer information än att det var sex olika mästerskap som skulle genomföras i januari som blev inställda. För oss som arrangör blev det att blåsa av. För oss var det direkt att praktiskt hantera den här informationen. Det har gått så otroligt fort. Vi har inte all information som vi behöver just nu. Det har nästan varit krishantering. Att praktiskt hantera och få ut information till berörda, sen kom julhelgen också. Vi har inte kommit längre helt enkelt.

”Vi förstår spelarnas frustration och besvikelse”

Det har varit reaktioner från det svenska juniorlandslaget i form av ett öppet brev?

– Det är klart att vi förstår spelarnas frustration och besvikelse, den är lika stor hos oss. Vi var redo att köra igång med testapparaten. Det är speciellt att arrangera mästerskapet med resurser och allt. Det vi har fått är att den eskalerande smittspridningen behöver stoppas.

– Jag kan också förstå någonstans att man (tjejernas juniorlandslag) vill göra kopplingen till killarnas JVM. Där har motiveringen (från IIHF) i skrift varit att det mästerskapet redan är igång då lagen är på plats.

Men killarnas avslutas den 6 januari medan tjejernas var tänkt att dra igång den 8 januari?

– Nu borde de frågorna ställas till IIHF. Det blir konstigt om jag ska ställas till svars. Vi vet själva inte hur beslutet gått till. Vi sitter nu med uppbokade hotell, mat och allt. För oss har det varit att ta hand om det här rent organisatoriskt.

”En smäll”

Har ni varit i kontakt med det svenska juniorlandslaget och lagledarna?

– Anders Lundberg som är vår landslagsansvariga har varit i kontakt med alla, så klart. De fick informationen först.

– Nästa steg för oss när det här har lagt sig litegrann är att kolla vad vi kan göra för de här spelarna och den här årskullen och se vad de behöver för sin utveckling.

Kommer SIF vilja driva frågan om att få till ett mästerskap ändå under 2022?

– Det kan jag inte svara på just nu. Vad är det i dag, annandag jul? Folk måste ta ett andetag just nu. Det har krävts svar till höger och vänster om något där vi själva inte riktigt vet vad som hänt och vad vi ska förhålla oss till.

– Det här är en smäll i utvecklingsarbetet, men de svaren kan inte jag ge nu. Vi vet i nuläget inte ens hur vår kostnadstäckning ser ut för det här och vilka effekter det får heller. Framförallt måste det upp i en dialog med IIHF, det är deras mästerskap och någonstans måste de fatta ett beslut. Jag vill också vara tydlig med att inte peka finger. Vi har enorm respekt för pandemin och att man fattar beslut för att minska smittspridning.

SVT Sport har sökt IIHF och Anders Larsson, som sitter i IIHF:s styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer