Maria Rooth är ledsen för tjejernas skull. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Rooth: ”Sänder budskapet att killarnas hockey är viktigare”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) meddelade i går att JVM för tjejer ställs in på grund av rådande coronapandemi.

Ett beslut som sänder tydliga signaler, menar SVT Sports expert Maria Rooth.

– Jag tycker att sådana här beslut visar att killarnas hockey är mer värdefullt, säger hon.

Tanken var att JVM för U18-tjejerna skulle spelas i Linköping och Mjölby i mitten på januari.  Men rekommendationer och restriktioner som införts med anledning av smittspridningen av covid-19 har gjort att IIHF beslutat att ställa in mästerskapet.

– Först och främst är jag enormt ledsen för tjejernas skull, det här är andra året i rad som det ställs in. Två JVM i rad krossar många drömmar. Den värsta känslan i en är nog att IIHF – än en gång – med så kort varsel fattar det här beslutet, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

JVM i ishockey

”Inte getts samma möjlighet”

Experten förstår att man agerar på grund av corona och menar att man ska ha respekt för viruset.

– Det jag har problem med är att man gör det med kort varsel och att det inte någonstans i beslutet berättas att det ska spelas senare eller att man ska försöka göra det. Man bryr sig väldigt lite om tjejerna. De låter killarna spela och vara inne i en bubbla, vilket jag inte har några problem med, de har haft förutsättningar att göra det. Tjejerna har inte getts samma möjlighet; att vara i en bubbla och komma till JVM i god tid.

Hur hade man kunnat göra annorlunda?

– En ”kopiera och klistra in”. I ungdomshockeyn borde IIHF gå mer i bräschen för att tjejerna och killarna ska ha liknande förutsättningar, om det nu är så att tjejernas betyder lika mycket. Det pratas en hel del, men jag tycker att sådana här beslut visar att killarnas hockey är mer värdefull. Med tjejerna har man inte gjort det, mest troligt för att det skulle kosta pengar att göra så även för dem.

– Dessutom hade man kunnat ha en plan B utifall att mästerskapet ställts in. Då hade man exempelvis kunnat tänka på en annan spelort.

”Ett tydligt statement”

Ses IIHF:s prat om att utveckla damhockeyn som tomma ord efter sådana här beslut?

– Absolut. På damsidan har det i princip varit protester. Det känns inte som att det är ett prioriterat event, utan det upplevs som ganska lätt för dem att gå till den medicinska kompetensen och komma fram till att ”nej, vi har corona, så nu måste vi stänga ner”. Det tycker jag sänder det tydliga budskapet att killarnas hockey är viktigare. De borde satt ner foten tidigare och visat att båda är lika viktiga. Detta blir ett tydligt statement.

SVT Sport söker svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för en kommentar. Anders Larsson sitter också med i Internationella ishockeyförbundets styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet