Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskan kan skjutas upp: ”Då tar vi nytt möte i augusti”

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyallsvenskan planerar att dra igång säsongen den 11 september – om publik tillåts.
Är publiken inte välkommen kan säsongen komma att skjutas upp.
– Får vi inte spela inför publik kommer vi ha ett nytt möte i augusti och fatta ett nytt beslut utifrån förutsättningarna då, säger Stephan Guiance, vd Hockeyallsvenskan, till SVT sport.

– Om vi har tolkat Folkhälsomyndigheten rätt så får man inte ha publik, och restriktionerna om 50 personer ska gälla över sommaren. Så som vi har tolkat det är det juni, juli, augusti. Det betyder då att det kommer något nytt beslut avseende september.

SHL meddelade under gårdagen att man har spikat 19 september som startdatum för seriespelet – med eller utan publik.

Skillnaden mellan SHL och Hockeyallsvenskan är att klubbarna i andradivisionen har en betydligt mindre andel tv-intäkter och större andel publikintäkter.

– Man kan säga att publikintäkterna står för 55-60 procent av våra klubbars intäkter.

Än finns inget spikat datum för när man väntas kunna välkomna publiken igen. Och ju fler matcher som spelas utan publik, desto större blir de ekonomiska konsekvenserna för klubbarna.

– Spela utan publik är extremt ansträngt. Det säger sig självt, tappar man 60 procent av intäkterna kan man inte bedriva verksamheten som vanligt. Men vad det betyder, det vet vi inte just nu.

Hur länge som helst kan man inte vänta med en seriestart. Det finns bestämmelser som säger att säsongen ska vara färdigspelad i april.

– Hockeysäsongen löper över den tiden och kontrakten med spelarna löper över den tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer