Frölundas Joel Lundqvist. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SHL satsar vidare på 19 september – men flaggar för ändring

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin är fortsatt pågående.
Men det påverkar inte SHL:s planer på när säsongen ska starta.
I dag beslutade man att stå fast vid den 19 september – men flaggar för att det är högst möjligt att det ändras ifall de nuvarande restriktionerna ligger fast.
– Att starta den 19 september utan publik blir knepigt, säger SHL:s vd Michael Marcahl till SVT Sport.

Beskedet kom på tisdagseftermiddagen, efter att SHL och de 14 SHL-klubbarna haft ägarmöte. Där togs alltså beslutet att fastställa det tidigare beslutet om att säsongen ska starta den 19 september.

Men när SVT Sport når ligans vd Michael Marchal ett par minuter efter att pressmeddelandet skickades ut visar det sig att det är långt ifrån säkert att så blir fallet.

– Vi förbereder oss för att starta den 19 september, det är det beslutet som gäller och det är det beslutet som vi har att förhålla oss till. Sen är det klart: Att starta den 19 september utan publik, det blir knepigt och kan komma att kräva åtgärder. Men vi förhåller oss egentligen inte till något annat än att den 19 september startar vi ligan.

Läget är allvarligt

Marchal berättar att SHL skissar på alternativa planer, men vill inte säga exakt hur de ser ut. Men han medger att läget är allvarligt för SHL-klubbarna, och att det finns klubbar som inte skulle klara av att spela någon längre tid utan publik.

En månad utan publik tror jag att alla skulle klara. Men jag tror inte att man ska ställa frågan så, utan istället fundera i det rimliga. Jag tror inte att det finns någon bransch som skulle kunna tappa 30-40 procent av sin omsättning utan att det skulle få konsekvenser. Och där är inte vår bransch annorlunda.

Hur länge skulle ni klara av att spela utan publik?

– Det är klart att det är lite olika, men det spelar inte så stor roll. Vi har rett ut de ekonomiska konsekvenserna klubb för klubb, och det här är ju en liga och en liga ska alla kunna spela i.

”Beslutet var ganska enkelt”

Det internationella ishockeyförbundet meddelade i går att de skjuter på ishockey-VM, så att finalen där blir först den 6 juni. Detta för att ge diverse ligor chansen att skjuta på säsongen på grund av coronapandemin. Men det var alltså inget alternativ för SHL.

– Vi vet ju inte i dag om och när vi kan starta med publik. Hade vi haft det datumet så hade det varit enklare att göra den typen av överväganden. Men vi vet ju inte om situationen skulle bli bättre eller sämre om vi skulle skjuta på det här. Därmed var beslutet ganska enkelt, att vi ligger fast där vi är.

KLIPP: Hockeyallsvenskan kritiskt till förbundets beslutsprocess (9 juni 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stephan Guiance (till höger) är kritisk till hur Anders Larsson och Svenska ishockeyförbundet behandlar Hockeyallsvenskan. Foto: TT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer