Hockeyallsvenskan har gått ut med ett öppet brev där de kritiserar Anders Larsson, efter att Karlskrona nekats elitlicens. Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hockeyallsvenskan med öppet brev till förbundet

Uppdaterad
Publicerad
Här om dagen kunde SVT Sport presentera en utbredd och djup kritik från Hockeyallsvenskan, riktat mot Svenska ishockeyförbundet.
Efter dagens besked att Karlskrona tvångsdegraderas, väljer Hockeyallsvenskan att publicera ett öppet brev – riktat till förbundets ordförande, Anders Larsson.
” Diskussionen och överenskommelsen om hur Licensnämnden skulle utföra sitt arbete var annorlunda än hur den nu agerar.”, står bland annat i brevet.

I det öppna brevet, som Hockeyallsvenskan offentliggjort på sin hemsida, riktar man ytterligare kritik mot förbundet, vars licensnämnd idag meddelade att Karlskrona inte får beviljad elitlicens och således tvångsdegraderas från Hockeyallsvenskan.

I beslutet står det att Karlskrona ”sedan en tid inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller och enligt Licensnämndens bedömning är denna oförmåga inte endast tillfällig.”

”Diskussionen och överenskommelsen om hur Licensnämnden skulle utföra sitt arbete var annorlunda än hur den nu agerar.”, skriver Hockeyallsvenskan i  sitt brev.

– Vår uppfattning har varit att, i och med att vi har en situation med corona, så ska det inte finnas något kapitalkrav.

Direktiven från Ishockeyförbundet var dock tydliga när pandemin bröt ut.

– Regeln om att man inte får befinna sig på obestånd per den sista april kommer att finnas kvar. Det blir en form av licensprövning, men prövningen av eget kapital kommer inte att ske, meddelade Anders Larsson i april.

Det är just här som Hockeyallsvenskan tycker att förbundets agerande brister.

– Det har funnits en skrivelse obestånd som varit luddig. Det har inte funnits fasta kriterier av vad som anses som obestånd. Vi tyckte att det fanns en överenskommelse att, i och med coronan, kommer klubbarna att klara sig igenom i år, så länge man inte är i konkurs, och det är inte Karlskrona.

”Gör om, gör rätt”

Tidigare i veckan rapporterade SVT Sport om hur Hockeyallsvenskan länge har känt sig misshandlad av förbundet. De har länge ansett att den enda ligan som fullt ut tas på allvar av Svenska ishockeyförbundet är SHL.

I det öppna brevet skriver Hockeyallsvenskan även att förbundets ordförande, Anders Larsson, undviker att svara på frågor från sina medlemmar.

”Gör om, gör rätt Anders Larsson!”, är de ord som inleder det öppna brevet.

SVT Sport har varit i kontakt med Anders Larsson, som via sms meddelar att varken han eller någon av de övriga i förbundsstyrelsen har fått brevet skickat till sig. Han meddelar även att han inte varit i kontakt med Hockeyförbundet och har således svårt att uttala sig om brevet.

”Det jag däremot kan slå fast är att mandatfördelningen och sammansättningen i förbundets styrelse avgörs av medlemmarna vid förbundets stämma och inte av mig personligen. Likaså är de licenskrav som finns för ekonomi, arena, ungdomsverksamhet och organisation fastlagda av ett förbundsmöte”, skriver Larsson i ett sms till SVT Sport.

KHK har rätt att överklaga. Den ska ha inkommit till SIF:s Appellationsnämnd senast den 26 juni, 2020.

ARKIV: Hockeyallsvenskan sågar Svenska ishockeyförbundet (9 juni):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stephan Guiance (till höger) är kritisk till hur Anders Larsson och Svenska ishockeyförbundet behandlar Hockeyallsvenskan. Foto: TT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer