Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ställer sig emot nya serieförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 juni ska det röstas om den serie- och kvalförändring som ensamutredaren Ola Lundberg presenterade i november. I den föreslås bland annat direkt upp- och nedflyttning, men detta är inte något som Hockeyallsvenskan och Hockeyettan anser gynnar svensk hockey.

Det är i ett öppet brev på Hockeyallsvenskans hemsida som uppmaningen kom till samtliga distriksförbund att rösta nej till förslaget.

– Detta då förslaget försämrar rörligheten inom svensk hockey och har direkta negativa konsekvenser för klubbarna såväl för ekonomi som för intresset för sporten, skriver klubbarna i brevet.

I brevet skriver klubbarna att deras gemensamma uppfattning är att Svenska ishockeyförbundet och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey, utan att ta in åsikter från distrikt och klubbar i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

– För att vara tydliga, vi har inte problem med att SHL verkar för sitt bästa. Men SIF har ett ansvar för att verka för hela hockeysveriges bästa, och inte bara lyssna på SHL när de ska bestämma vägen framåt för svensk hockey.

”Begär en transparent process”

Enligt klubbarna ska det också vara ett problem med att SIF inte vill dela med sig av information och att de inte lyssnar på inblandade parter, och att de även försöker ta den demokratiska makten från distrikten och istället centralisera den hos ishockeyförbundet och SHL.

– Vi begär en transparent process där samtalet och besluten kring distrikt och klubbar sker öppet och inte i stängda möten mellan SIF och SHL.

Det är framförallt utformningen av kvalspelet och att Hockeyallsvenskan och Hockeyettan inte varit delaktiga i diskussionerna som är de viktigaste punkterna.

– Förslaget reducerar antalet lag till hälften som har möjlighet att avancera i seriesystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.