Tränare: ”Ett styrdokument räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hur jobbar man för att sprida en god föräldrakultur inom hockeyn? Hockeykväll följer upp SVT Sports granskning av #föräldrahets i torsdagens program 21.30 på svtsport.se.

Nästan tre av fyra tränare i SVT Sports enkät svarar att det är ganska ovanligt, eller mycket ovanligt, att barn eller ungdomar i deras grupper pressas för hårt av sina föräldrar.

En klar majoritet, 70 procent, av de 770 som svarat i undersökningen menar att deras egna föreningar inte alls bidrar till att föräldrar pressar sina barn för hårt. Men samtidigt svarar mer än var fjärde att föreningen är med och bidrar till pressen i mycket liten, eller ganska liten, utsträckning.

Hockeykväll

Flera hockeytränare pekar på att den tidiga elitsatsningen som en orsak.

”Att spela med äldre ses som en framgång, gör barnet inte det ses det som man misslyckats” skriver en tränare.

”Ett styrdokument räcker inte”

Otydliga, eller i vissa fall obefintliga, policydokument är ett annat problem, enligt flera.

”(Föreningen) arbetar för lite med föräldrarollen. Ett styrdokument räcker inte” skriver en tränare.

”Tycker inte föreningen är nog tydlig vad som förväntas av att vara förälder i denna förening” skriver en annan.

En tränare vill dock lyfta fram att klubben valt att sätta upp ett antal informationstavlor i ishallen med information till föräldrar, spelare och ledare.

”Korta punkter som påminner vad det handlar om. Mycket bra. Dessa har vi gått igenom vid olika tillfällen. Svårt att inte se dem eftersom de finns på strategiska platser i hallen” berättar tränaren.

Hur minskar man pressen?

Så hur gör man för att pressen från föräldrarna ska minska? Många hockeytränare som svarat på enkäten trycker på vikten av att föra en diskussion med föräldrarna.

”Om det är riktigt illa bör föräldern inte få vistas på träningar och matcher” skriver en tränare.

”Obligatorisk utbildning i rollen som förälder till ett idrottande barn” skriver en annan.

Bidra med dina tankar

Svenska ishockeyförbundet har tagit fram en broschyr kallad ”Föräldrafoldern” där man ger information och råd kring olika områden. Bland annat har man formulerat ”15 budord om din roll som förälder”.

Förbundet och klubbarnas ansvar är en av frågorna i torsdagens Hockeykväll, där vi följer upp granskningen av föräldrahets. Hur jobbar man i din klubb för att sprida en god föräldrakultur? Gör förbundet och klubbarna tillräckligt?

Bidra med dina erfarenheter här eller under #föräldrahets i sociala medier.

Självklart blir det även analys och uppföljning av SM-finalen där HV71 tar emot Brynäs i den tredje finalmatchen.

Hockeykväll sänds 21.30 på svtsport.se (eller i spelaren ovan). Programledare är Marie Lehmann och i studion finns SVT:s experter Mikael Renberg och Jonas Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet