Jens Lind tog emot priset för ”Hockeyns historia” vid sportfilmsfestivalen i Milano. Foto: SVT

”Hockeyns historia” prisad på sportdokumentär-festival

Publicerad

SVT:s dokumentärserie ”Hockeyns historia” vann förstapriset i kategorin ”Documentary Team Sport” på den internationella sport- och filmfestivalen i Milano.

”Hockeyns historia” är en resa genom ett svenskt 1900-tal med fokus på pionjärerna som gjort sporten till vad den är i dag. Dokumentären sändes i tre delar och fick stor uppmärksamhet när den hade premiär i våras. Bakom programmet står Jens Lind och Albert Svanberg.

– Det är jättekul att människor i andra länder som inte har ishockey som något bärande kan uppskatta vad vi gör här i norr, säger Jens Lind. Det finns tydligen en kraft i berättelserna som håller. Det är roligt att bli uppmärksammad i den hårda internationella konkurrensen. Och med en sport som för många inte är så bekant, sa Lind när programmet nominerades.

Klipp ur ”Hockeyns historia”:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Börje Salming spelade i NHL under den mest brutala eran i den nordamerikanska hockeyns historia. Foto: SVT

Även Korrespondenternas ”Rätten att spela fotboll” uppmärksammades på galan med ett hederomnämnande.

Här finns programmen:
Korrespondenterna – Rätten att spela boll
Hockeyns historia

Sportfilmfestivalen i Milano

Visa

Milano International FICTS Festival är en årlig festival för sporttelevision. FICTS är en sammanslutning av 120 medlemsländer och erkänns av IOK som det ”internationella förbundet för sporttelevision”.

Jens Lind har tidigare prisats flera gånger på festivalen och bland annat vunnit första pris för dokumentärerna ”Solskensolympiaden” och ”Pappa Dallas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer