#Idrottslöner – resultat ishockey

Uppdaterad
Publicerad

Utifrån det urval av landslagsspelare i ishockey vi har gjort av och de inkomstuppgifter vi har fått fram så visar resultatet i SVT Sports undersökning att skillnaderna i genomsnittlig månadsinkomst är störst inom ishockeyn.

De manliga landslagsidrottare inom ishockeyn som vi undersökte hade 2016 en genomsnittlig månadsinkomst på 3 819 318 kr.

Kvinnornas motsvarande summa var 13 100 kr. 2016 var alltså, utfrån de vi lyckats få någon uppgift på, kvinnornas genomsnittliga månadsinkomst 99,7 procent lägre än männens.

Idrottslöner

De 14 klubbarna i herrarnas SHL hade under säsongen 2016/2017 en genomsnittlig uppskattad totalkostnad för spelarlöner på 42 219 000 kr.

SVT Sport har bett de ansvariga i klubbarna i SDHL om att få reda på hur mycket den deras totala spelarlönekostnaden var för damverksamheten under säsongen 2016/2017. Vi fick följande svar:

Djurgården: I damverksamheten engageras personal motsvarande 2 heltidsanställda. Av 21 kontrakterade spelare har 11 erhållit någon form av ersättning i form av lön, boendebidrag eller studiekurser. Damverksamheten bedrivs i övrigt av ideellt arbetande personal.

Linköping: Ej svarat.

Modo: 1,5 milj kr.

Luleå: Ej svarat.

Leksand: Material som klubbor och skridskor för 40 000 kr.

HV71: Vår policy är att inte tala om vilka spelarlöner eller spelarbudgetar vi har.Detta gäller både herrlag, damlag och övriga delar i verksamheten.

Brynäs: Ej svarat.

AIK: Vi redovisar bara våra löner i samband med avlämnandet av Årsredovisningarna för Aktiebolaget respektive Föreningen.

SDE HF: 0 kr.

Göteborg HC: Ej svarat.

Har du tankar och erfarenheter inom ämnet jämställdhet och idrottslöner? Vi tar i så fall gärna emot din berättelse och kanske tar upp den senare. Mejla till idrottsloner@svt.se

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 113 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst. 

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet