Rene Fasel (till vänster) är tveksam till att flytta ishockey-VM från Ryssland. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

IIHF:s ordförande Rene Fasel: ”Omöjligt att flytta VM från Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Wada beslutade i dag att stoppa Ryssland från att arrangera stora mästerskap i fyra år.

Ett mästerskap som ligger inom den tidsramen är ishockey-VM.

Men det internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel är tveksam till att ta bort det mästerskapet från dem.

– Jag tror inte att vi kan göra det, säger han.

Rysk idrott stängs av i fyra år på grund av dopning. Det meddelade Internationella antidopningsorganisationen Wada under måndagen.

I beslutet ingick bland annat att Ryssland inte får arrangera eller söka stora mästerskap under den tidsperioden.

Ishockey-VM

”Juridiskt bindande avtal”

Två mästerskap som landet planerat att arrangera är ishockey-VM 2023, både för juniorer och seniorer. Men det är tveksamt till om de kommer att bli av med dessa mästerskap, trots dagens besked. Det sa det internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel till den ryska nyhetsbyrån Tass förra veckan.

– Dessa båda mästerskap blev tilldelade när Rusada (den ryska antidopningsbyrån) inte var avstängda. Därför kan jag inte se hur vi kan ha laglig rätt att ändra på det, så jag tror inte att det kommer att bli några förändringar. Detta är juridiskt bindande avtal, sade han, och fortsatte:

– Vi har kontrakt, vi har sponsorer och jag tror inte att det är möjligt att ändra på detta. De har ju redan börjat med byggen i Omsk, i Novosibirsk och i St Petersburg. Det är juridiskt bindande kontrakt och när jag pratar med våra advokater så säger de att de inte kan föreställa sig hur det skulle kunna ändras.

Här förklarar Wadas ordförande beslutet:

”Långsiktig plan”

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sitter med i IIHF:s tävlingskommitté. När SVT Sport talar med honom har han inte läst Fasels uttalanden, men säger att han förstår vad Fasel menar.

– Vi inom den internationella ishockeyn har en långsiktig plan. Det är ju redan beslutat att vi ska arrangera VM 2025, och vi sitter ju redan en bra bit in i den planeringen. Så med lång framförhållning så blir det ju svårt att ändra på saker, säger han.

Tror du att Ryssland kommer att arrangera VM 2023?

– Jag vill inte spekulera i det här och nu. Vi har precis fått Wadas beslut, och det är ju inget beslut som har gått hela vägen. Det är väl inte omöjligt att det kommer att överklagas. Men vi kommer så klart att följa utvecklingen.

”Kommer att diskuteras”

Senare i veckan inleds Channel One Cup i just Ryssland, med Anders Larsson och flera IIHF-höjdare på plats.

– Detta är säkert något som kommer att diskuteras i korridorerna, säger Larsson.

– Men i första hand så kommer vi att analysera vad Wadas dom innebär, och vi kommer så klart att följa de riktlinjer som det internationella ishockeyförbundet tar fram.

Därför stängs Ryssland av:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet