IIHF utreder händelserna kring det ryska JVM-laget. Foto: TT Nyhetsbyrån

IIHF utreder ryska JVM-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Flera ryssar misskötte sig så pass mycket att laget fick lämna planet när de skulle resa hem från junior-VM.

Nu meddelar det internationella ishockeyförbundet att de utreder händelsen.

Dessutom har Calgary-polisen bekräftat att det var de som fick ta hand om händelsen.

Det blev stökigt innan planet skulle lyfta. Flera medlemmar i den ryska truppen var rejält berusade och vägrade ta på sig munskydd, och en rysk ledare ska till och med, enligt den tjeckiske lagledaren Otakar Cerny, rökt i gången på väg in till planet. Flera spelare hade med sig egen alkohol som de drack av, och vägrade sluta trots flera tillsägelser.

Det hela slutade med att alla spelare och ledare i båda Ryssland och Tjeckien blev avvisade från planet, och inte fick resa med hem.

JVM i ishockey

Stred mot etisk kod?

Händelsen utreds nu av det internationella ishockeyförbundet, IIHF. Kanadensiska Sportsnet rapporterar att IIHF samlar in information från ”relevanta myndigheter”, för att sedan kunna avgöra om Rysslands agerande stred mot IIHF:s etiska kod.

Samtidigt har Calgary-polisen nu bekräftat för Calgary Herald att de var involverade i ärendet, och att deras personal tog bort medlemmar från det ryska laget ur planet.

Kritiseras av tidigare förbundskapten

Ledare för det ryska JVM-laget har dementerat stora delar av anklagelserna som riktats mot dem, men det har inte gjort att de har undgått kritik på hemmaplan. Exempelvis har de sågats av den tidigare förbundskaptenen Vladimir Krikunov, som numera tränar KHL-laget Dinamo Riga.

– De är unga och aningslösa, och tänker inte på att de representerar hela landet. Det här är en fråga om utbildning, säger han, enligt sport.ru.

MER JVM: ”Gått miste om en stor hockeyfest” (30 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet