Foto: TT

Inga NHL-spelare i OS 2018

Uppdaterad
Publicerad

NHL kommer inte att släppa några spelare till OS i Pyeongchang 2018. Det uppger NHL:s hemsida.

”Det är tråkiga nyheter”, säger Henrik Lundqvist. 

– Vi har avslutat fallet, skriver NHL som surnat till över att IOK och andra parter inte medverkat till konstruktiva diskussioner. En majoritet av ägarna till NHL-klubbarna är emot ett OS-deltagande.

En OS-mästare (från Turin 2006) som är besviken är NY Rangers målvakt Henrik Lundqvist:

”Det är tråkiga nyheter att inte (NHL) kommer att vara en del av OS 2018. Det är en stor möjlighet att marknadsföra ligan på den största scen som finns. Men framför allt är det en besvikelse för alla spelare som inte får vara med om det största sportevenemanget”, twittrar Lundqvist. 

Statusen på turneringen störtdök på ett ögonblick. NHL kan tänka sig att hockeyn ska ingå i sommar-OS.

– Det är väldigt synd för turneringen och en stor förlust för sporten hockey, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg till TT.

Spelarfacket NHLPA vill inte att OS ska uppfattas som mer lockande än NHL för klubbarna och stänger därför dörren då IOK har ställt krav på medverkan i OS 2018 för att även spela i Peking 2022.

Planerar nu för säsongen 2017-18 utan OS-avbrott

NHL går nu vidare med att planera för säsongen 2017-2018 utan OS-avbrott. NHL har genomför opionsundersökningar för att ta reda på hur fansen ser på ett OS-deltagande. I USA var 73 procent negativa och i Kanada var 53 procent negativa.

Så sent som förra veckan gav det internationella ishockeyförbundet IIHF grönt ljus för 175 miljoner kronor i försäkringar, resor och log för NHL-spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.