Det blir inget Sundsvalls-lag i SDHL nästa säsong. Foto: TT Nyhetsbyrån/SDHL

Inget Sundsvall i SDHL nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Sundsvall Hockey har lett till att damlaget bryts ut och bildar en ny förening. Nu står det klart att laget inte får behålla sin plats i SDHL.

– Ja, det stämmer, säger Sundsvall Hockeys ordförande Hans Åhrman till Sundsvalls tidning.

Sundsvall Hockey är i akut ekonomisk kris. Nu bryts damlaget ut ur föreningen och en ny förening ska bildas endast för damlaget. Då undersöktes också möjligheterna för laget att behålla sin plats i SDHL.

– Det är en helt separat förening som är under uppstart. Just nu undersöker vi möjligheterna för det laget att ta över Sundsvall Timrås SDHL-plats, sade Sundsvall Hockeys ordförande Hans Åhrman, till Sundsvalls tidning den 24 maj.

Men så blir det alltså inte. Tävlingsnämnden på Svenska ishockeyförbundet tittade på ärendet och har slagit fast att att det inte blir något damlag från Sundsvall i högstadivisionen nästa säsong.

Fick veta via Facebook

Flera spelare har varit kritiska till hur den här situationen har behandlats. Mathilda Gustafsson representerade föreningen under förgående säsong och skriver på Twitter att spelarna fick veta via Facebook att laget tappar sin plats i SDHL.

Mathilda Gustafsson skriver bland annat:

”Jag har fått höra av min lagkamrat att ni har valt att lägga ner damverksamheten och att Sundsvall inte längre kommer att ha ett damlag i SDHL. Detta på grund av ekonomiska problem. Att få reda på detta genom ett Facebook-meddelande en tisdagskväll är häpnadsväckande.

Att ni inte har tagit Er tid att tillkalla oss till ett möte, informera oss om detta och tacka oss för all den tid vi lagt ner samt pengar vi jobbat in till föreningen, är rent utsagt tragiskt. Förtjänar vi inte mer än så? I ett samhälle där alla stora företag och föreningar strävar gentemot jämställdhet tar ni nu i stället ett stort steg i fel riktning.”

Tweet

Startade insamling

Sundsvall Hockey befinner sig i ett akut ekonomiskt läge och skrev i april på sin hemsida att de behövde hjälp av sina medlemmar och samarbetspartners.

En insamling startades där målet var att samla in 200 000 kronor. I dag har strax över 150 000 kronor kommit in. Förra veckan skänkte tre NHL-spelare pengar till klubben.

En annan del i att få Sundsvall Hockeys ekonomi i balans är nu att bryta ut föreningens damlag.

Läs mer: Lagkaptenen: ”Som en käftsmäll”

– Jag är inte förvånad. Damorganisationen har alltid kommit i kläm. Man kan nästan säga att vi är vana, men det känns förjävligt. Det är lite som en käftsmäll, säger lagkapten Beatrice Johansson till SVT Sport.

Göteborg kan få SDHL-platsen

Det är ännu inte bekräftat från förbundshåll om ett lag kommer att ersätta Sundsvall i ligan. Göteborg HC slutade trea i kvalserien bakom Sundsvall och SDE och är det lag som troligtvis kommer bli erbjudna platsen. 

– Vi kommer naturligtvis att tacka ja om vi får frågan. Vi har haft en strävan att gå upp enda sedan klubben startades. Sen får vi göra en analys om vi har spelare och tillräckligt med ekonomiska muskler som krävs. Men vi har ännu inte fått en förfrågan, om det kommer så tar vi ställning till det då, säger Göteborgs sportchef Jan Mellgren till SVT Sport.

SVT Sport har sökt ordförande Hans Åhrman utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.