Erik Karlsson utsedd till matchens tredje stjärna efter bland annat två assist. Foto: Bildbyrån

Karlssons milstolpe efter dubbla framspelningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenske stjärnbacken Erik Karlsson gjorde vad han kunde för sitt San Jose i nattens match mot Dallas.

Men trots två framspelningar från svensken föll San Jose med 3-2.

Bland annat tack vare Mattias Janmarks mål för Dallas.

Erik Karlsson hade en individuellt bra kväll med assist till San Joses båda mål. Inte minst hans första framspelning var vacker.

I en snabb omställning fick Karlsson pucken till höger i offensiv zon och utan att behöva lyfta blicken hittade han en genomskärare över zonen till Evander Kane, som inte hade några problem att göra mål i öppen kasse.

Karlssons andra assist såg först ut att vara ett mål, men hans skott från blå touchade Logan Coutures klubba in i mål.

Förbi Calle Johansson

De två passningspoängen gör att Erik Karlsson klättrar bland de svenska backarna i historieböckerna. Han tar sig nu förbi Calle Johansson, som den numera fjärde bästa svenska poängplockaren bland backar. Karlsson har gjort 536 poäng i NHL. Detta enligt TSN:s statistikkonto StatsCentre

Med det har han ”bara” 45 poäng upp till Fredrik Olausson på tredje plats. Upp till ettan Nicklas Lidström är det dock längre. ”Lidas” gjorde 1142 poäng under sin karriär.

Men Karlssons poäng räckte inte. Det såg bland annat Mattias Janmark till. Janmarks kvittering via ett friläge till 1-1 var början på en upphämtning från Dallas, som till till sist slutade med en 3-2-vinst för Stars.

För sin match belönades Karlsson med matchens tredje stjärna. Ett tröstpris kanske för backen.

Silfverberg med 100:e målet

Nattens absolut målrikaste match hittades annars i Edmonton där hemmalaget Oliers tog en övertygande 7-2-vinst över Minnesota. Edmontons, och hela NHL:s stora stjärna Connor McDavid, gjorde hela fyra poäng.

Ur svensk synpunkt hittades annars ett tröstmål av Jakob Silfverberg när hans Anaheim föll med 4-1 mot Carolina. Målet var Silfverbergs 100:e i NHL.

– En kväll som denna är det svårt att se det positiva. Men det är en bedrift, och jag är stolt över det, säger Silfverberg, om det 100:e målet, till nhl.com.

Bästa svenska poängbackarna i NHL

1. Nicklas Lidström 1142

2. Börje Salming 787

3. Fredrik Olausson 581

4. Erik Karlsson 536

5. Calle Johansson 535

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.