Tyske målvakten Thomas Greiss storspelade när Detroit besegrade Tampa. Foto: TT

Detroit kämpade ned Tampa – vann på straffar

Tampa hade spelet och chanserna.

Detroit hade målvakten tyske målvakten Thomas Greiss som höll nollan i tre perioder.

Det räckte för att Detroit skulle vinna på straffar efter att rutinerade Sam Gagner avgjort i den åttonde straffomgången.

Det blev inga mål under ordinarie tid i lördagens direktsända NHL-match i SVT.

0-0 stod det även efter förlängning.

Mycket tack vare rutinerade Detroitmålvakten Thomas Greiss, med en säsong i Brynäs säsongen 2010/11 i ryggen, som storspelade matchen igenom.

Greiss imponerade, motade 33 skott, och höll kvar sitt Detroit i matchen flera gånger, bland annat i tredje perioden när Tampa spelade powerplay i fem mot tre.

I straffläggningen blev det desto fler mål.

Lagen följdes åt till 3-3 i straffläggningen efter att finske Valtteri Filppula kvitterat för Detroit.

Bland annat missade svenske stjärnbacken Victor Hedman sin straff för Tampa.

Men efter att Tampa missat sin åttonde straff fick 31-årige Sam Gagner chansen att avgöra för Red Wings.

Och den rutinerade högerskytten gjorde inget misstag när han satte avgörandet bakom Tampamålvakten Curtis McElhinney.

”Detroit jobbade hårt”

Detroit vann därmed med 1-0, och tog extrapoängen. De gav också Florida och Carolina hjälp i kampen om divisionssegern i Central division.

SVT:s expert Mikael Renberg summerade matchen:

– Det var inte välförtjänt. Men Detroit jobbade hårt hela matchen. Och jag tycker att Detroits forwards spelade mer desperat hockey. Tampa måste kunna göra det bättre på forwardssidan med det stödet de får från sina skickliga backar, säger Mikael Renberg.

Detroit missar slutspel för femte säsongen i rad, medan Tampa redan är klart för spel om Stanley Cup.

Men det krävs en del för att laget ska försvara sin Stanley Cup-titel tror Mikael Renberg.

– För att Tampa ska vinna Stanley Cup igen måste de få tillbaka någon av sina skadade stjärnor i Steven Stamkos eller Nikita Kucherov till slutspelet. Får de det, så är de rentav favorit, säger han.